Nakon lažnih i prevarantskih mailova, hakeri su se okrenuli novoj taktici – malware se širi putem karata za prikaz broja oboljelih od koronavirusa

 

Kako raste broj oboljelih od koronavirusa, tako su i mjere koje države preduzimaju da bi suzbile epidemiju sve radikalnije. Ali čini se da će takav scenarijo potrajati još neko vrijeme, nadamo se što kraće. Većinu vijesti o koronavirusu danas dobijamo s interneta, trebamo biti svjesni i online opasnosti koje su indirektno povezane s njegovim širenjem. Jedna od njih su i hakeri koji uvijek pokušavaju da iskoriste neke velike događaje i katastrofe koje privlače veliku pažnju ljudi i medija. Preko njih pokušavaju da zaraze što veći broj računara malicioznim softverom.

 

Malware AZORult

 

Već smo pisali o brojnim lažnim mailovima s temom koronavirusa (npr. o lažnim savjetima za borbu protiv tog virusa ili o teoriji zavjere da postoji vakcina, ali ono se skriva od javnosti) putem kojih se širi malware. Iz bezbjednosne kompanije Reason Labs sada upozoravaju na novu opasnost – karte za praćenje broja zaraženih.

Takve su karte prilično popularne jer se na jednom mjestu mogu da vide broj oboljelih i prate širenje virusa. Neke od takvih karata s dodatnim informacijama o oboljelima dizajniraju i – hakeri.

Njihove se karte ne razlikuju od ostalih sličnih karata pa korisnici nemaju razloga da posumnjaju da je riječ o djelu kriminalaca i prevarnata. Karte sadrže i aplikaciju koju je potrebno preuzeti na računar da bi se korisnike obavještavalo o situaciji sa širenjem virusa.

Nakon downloada aplikacije na računar, hakeri na njega mogu instalisati malware i dobiti pristup brojnim informacijama iz pregledača internetskih stranica na računaru. Većinom su to korisnička imena i lozinke, brojevi kreditnih kartica i druga privatna i važni podataci.

Riječ je o malwareu AZORult. On se prvi put pojavio još 2016. i osim krađe podataka s računara, putem njega mogu da se instaliraju i druge vrste malicioznih softvera na računare.

Da je koronavirus mamac za hakere pokazalo je i nedavno istraživanje Check Pointa. Prema istraživanju više od polovine domena povezanih s koronavirusom napravljenoje  za instalaciju malwarea na računala.

(The Next Web)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.