Na više od milijardu uređaja povezanih sa internetom, uključujući Apple iPhone i Amazon Echo, ugrožena je bezbjednost. Ovaj propust mogao bi da omogući hakerima da špijuniraju saobraćaj koji se šalje preko Wi-Fi mreže.

Propust koji je otkrila firma ESET radi tako što je omogućeno deaktiviranje šifri koje koristi Wi-Fi mreža zaštićena lozinkom.

To bi moglo da omogući hakerima da prate aktivnost na mreži kao da nema nikakve zaštite. Iako bi to moglo da znači kako je žrtve moguće prisluškivati, ažuriranja softvera vjerovatno će spriječiti katastrofalne rezultate.

Ranjivost koju su istraživači nazvali Kr00k utiče na uređaje sa Wi-Fi čipovima kompanije Broadcom i Cypress, koji se koriste u velikom broju uređaja sa bežičnim internetom, uključujući Apple, Google i Samsung telefone.

Bezbjednosna ažuriranja su već napravljena tako da rješavaju ovaj problem, što znači da je najbolji savjet da računari, telefoni i svi uređaji povezani na internet imaju najnoviji softver.

U najgorem slučaju, biće izložena značajna količina podataka, uključujući internet stranice koje posjećujete ili poruke koje šaljete, piše MIT Technology Review.

Međutim, mnoge privatne komunikacije na vašoj Wi-Fi mreži i dalje bi trebalo da budu sigurne zbog šifriranja koje koriste same internet stranice.

(B92)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.