Huawei će uložiti 200 miliona evra u fabriku u Evropi, odnosno prvu fazu gradnje postrojenja za proizvodnju baznih stanica, što će značiti otvaranje 500 novih radnih mesta

 

Prema riječima predsjednika te kompanije Lianga Hua Huawei će u Francuskoj izgraditi svoj proizvodni pogon i to će biti njihova prva fabrika u Evropi.

„Fabrika će snabdjevati cijelo evropsko tržište, ne samo Francusku“, rekao je Liang, prenosi Rojters.

Očekuje se da će tehnologija mobilnih mreža nove generacije 5G stvoriti uslove za znatno brži prenos podataka. Naročito za eksponencijalno umnožavanje veza među milijardama uređaja, od pametnih frižidera do autonomnih vozila.

Trenutno nije poznato je li je ovakva odluka dobila zeleno svjetlo francuskog predsednika Emanuela Makrona. On želi u Francusku da dovede što više stranih investitora, ali je takođe u više navrata upozoravao i na kinesko infiltriranje u privredu Evropske unije.

Liang pak ističe da je Huawei francuskoj vladi predstavio plan o gradnji fabrike.

„Ne pokušavamo da ih šarmiramo“, rekao je.

Iz kabineta Makrona nije bilo neposredne reakcije.

Amerika je više puta upozorila svoje evropske saveznike da ne dozvole Kini ulazak u 5G infratsruktruru kontinenta. Evropski lideri su podijeljeni oko toga kako da se postave prema Huawei-ju.

Francuska je tek počela da razvija 5G mrežu, ali vodeći mobilni operater u državi „Orange“ je već odabrao Nokiju i Erikson, rivale Huawei-ja.

(B92)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.