SAD želi  da zabrani TSMC-u prodaju čipseta Huaweiju zbog mašina proizvedenih u Americi

 

Američki režim sankcija prema Huaweiju mogao bi postati još kreativniji. Ako je vjerovati posljednjim navodima Reatursa koji prenosi planove administracije Donalda Trumpa Amerika navodno želi da TSMC-u zabrani prodaju čipseta Huaweiju.

Ova priča s Huaweiem traje već predugo, točnije od maja prošle godine, a kraj se ne nazire. Huawei već jako dugo nema pristup američkim tehnologijama pa ni Google servisima.
Tako će izgleda i ostati, a Huawei radi na alternativi i vlastitoj Galeriji aplikacijama.

Reuters objavljuje danas informaciju da Trampova administracija priprema regulativu kojom bi od proizvođača čipova poput TSMC-a iznuđivala dozvole za saradnju s Huaweiem.

Dosadašnje pravilo da svi proizvodi koji imaju bar 25% američke tehnologije spadaju u grupu proizvoda koje Huawei ne može kupovati (od američkih i stranih kompanija) bez licence nije dovoljno, nego se spominje da bi se ta granica mogla smanjiti na 10%.

Čini se da ni sa tih 10% najveći proizvođač čipseta za smartfone TSMC ne bi prekinuo obskrbu Huaweiju pa posljednje glasine iz administracije spominju izmjenu pravila tako da i proizvodi za čiju se proizvodnju koriste američke mašine ulaze u kategoriju “zabranjene robe”, odnosno i za takve proizvode potrebno je zatražiti licencu od SAD-a da mogu biti prodavani Huaweiju.

Budući da HiSilicon Kirin čipsete za Huawei u najvećoj mjeri isporučuje TSMC, miriše na nove probleme koji nadilaze softverski aspekt.

Navodno regulativa je u pripremi i nije još stupila na snagu. Ni američka administracija, ni Huawei pa ni TSMC nisu još komentarisali ovu informaciju pa je primite s dozom rezerve.

(Reuters)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.