Apple za ovu godinu ne planira samo jedan, već dva, cijenom povoljnija smartfona koja će biti bazirana na starom dizajnu i najnovijem hardveru

 

Čini se da bi Apple ove godine trebao krenuti u napad na tržište korišćenjem strategije koja uopšte nije karakteristična za kompaniju – predstavljanjem smartfona s (relativno) konkurentnim cijenama. Glasine o novom jeftinijem iPhonu, koji bi se na tržištu mogao pojaviti kao iPhone 9 čitamo već mjesecima, a da se nije pojavio koronavirus, Apple bi ga vjerojatno predstavio krajem marta.

Taj bi telefon trebao da bude baziran na modelu iPhone 8 i očekujemo ekran (LCD, ne OLED kakav imaju najnoviji model) dijagonale 4,7 inča. Tu je i Home tipka za otključavanje smještenu ispod ekrana, ali ne i Face ID, tj. mogućnost otključavanja pogledom.

Ono zbog čega će biti zanimljiv ljubiteljima Applea kojima veličina ekrana nije bitna, jest top-hardver iz trenutno najjačih modela iPhona.

 

 A13 Bionic čip

 

Dakle, mali ekran, zastarjeli izgled, ali najnoviji hardver poput A13 Bionic čipa i – pristupačna cijena. Pristupačna, barem kada su u pitanju Appleovi uređaji te glasine kažu da će se iPhone 9 moći da se kupi za 399 dolara.

Glasine koje su se ove sedmice pojavile na stranici 9to5Mac, a bazirane su na nekim informacijama iz koda nove verzije mobilnog operativnog sistema iOS 14 kažu da Apple priprema još jedan takav jeftiniji model, ali s većim ekranom.

iPhone 9 Plus biće baziran na modelu 8 Plus te će, osim po ekranu čija je dijagonala da iznosi 5,5 inča, imati manje-više isti hardver i iste opcije kao i obična „devetka“.

Obzirom na to da je dijagonala ekrana pametnih telefona danas često veća od 6 inča, predstavljanje jeftinijeg telefona s većim, 5,5 inčni ekranom, čini se dobrim potezom.

Dva modela iPhonea 9 (ili će se možda prodavati kao iPhone SE 2 i SE 2 Plus) mogli bi privući veliki broj vlasnika starijih modela Appleovih uređaja. To su oni koji žele zamijeniti iPhone 6 ili 7 sa snažnim telefonom s najnovijim hardverom za koji ipak neće morati platiti hiljadu dolara, ali vjerojatno i neke dosadašnje korisnike Androida.

(9to5Mac)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.