Život u izolaciji se preselio na društvene mreže koje su postale gotovo nužni resurs zbog vijesti, razmjene iskustava, opuštanja ili žustre rasprave. Twitter, Facebook i Instagram postali su slamka spasa mnogima.

 

Stotine miliona Evropljana sljedeće sedmice će život provesti u izolaciji, a njihova nova stvarnost seli se na društvene mreže.
Cilj je jasan i vrlo ozbiljan, treba smanjiti širenje smrtonosnog virusa, da se osiguraju medicinske potrepštine i bolnički kreveti za one najranjivije i spasu životi.

Ali, cilj predstavlja izazov za mnoge u izolaciji – provođenje puno sati u ista četiri zida, bez ćaskanja u kancelarijama ili socijalnog kontakta. Treba i animirati djecu ko ih ima i ako ne idu u školu, a tu je i frižider koji mami.

Stvarnost nove stvarnosti su društvene mreže koje su postale gotovo nužni resurs zbog vijesti, razmjene iskustava, opuštanja ili žustre rasprave. Twitter, Facebook i Instagram postali su slamka spasa mnogima.

U Italiji tenori i oni slabijih vokalnih mogućnosti pjevaju sa svojih balkona kako bi razveselili komšije i solidarisali se s njima. Snimke njihovih performansa razveselile su na društvenim mrežama milione ljudi, i ne samo one u Italiji.

Chris Martin, pjevač Coldplaya održao je koncert u svom domu i prenosio ga uživo na Facebooku, uz hashtag #ZajednoKodKuće. Pjevač John Legend slijediće njegovu ideju i isto učiniti u utorak.

Za sve koji prate novosti o koronavirusu, broj zaraženih, epidemiološka istraživanja i slično, Twitter je stalni izvor informacija, ali i dezinformacija.

Na internetu se neprekidno objavljuju vijesti, komentari stručnjaka, kao i snimke Italijana koji prepričavaju što bi voljeli da su znali prije desetak dana.

 

Video konferencije, kućne vježbe, fotografije ljubimaca..

 

Kako je rad od kuće (#WFH na Twitteru) postao norma, dijele se savjeti kako u tom okruženju da se da sve od sebe, gdje se smjestiti i kako ostati koncentrisan. Ako nemate stol za kojim možete da radite, daska za peglanje može poslužiti kao alternativa.

Savjeti za video konferencije od kuće su očigledne. Izvucite se iz pidžama i počešljajte se, ali ne morate nužno nositi hlače.

Kućne vježbe dokazano su popularne na Facebooku. Korisnici objavljuju najbolje načine da ostanete u formi dok ste zatvoreni u sobi.

U popularnom videu žena vježba oko gomile rola wc papira na koje su nahrlili kupci u strahu od uticaja koronavirusa.

Mnogi objavljuju fotografije svojih mačaka i pasa. Neki ljubimci izgledaju iznenađeno zbog neočekivane pažnje koju odjednom dobijaju.

Za mnoge je porast upotrebe društvenih medija posljednjih godina označavao podjele te poticao bijes i ogorčenost, umjesto društvenosti.

Ali kako se Europa prilagođava stvarnosti samoizolacije, postoje znakovi da društvene mreže mogu izvući najbolje iz ljudi.

Korisnici na Twitteru, uz savjete o radu kod kuće ili brizi o starijim rođacima, dopuštaju svima da im se obrate i pozivaju sve one koji žele razgovarati ili podijeliti s njima svoje brige da im se jave.

(24 sata)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.