AMD predstavio Ryzen 4000 Mobile APU Renoir procesore za laptope proizvedene na 7 nm proizvodnom procesu i bazirani na ZEN 2 arhitekturi

 

AMD je predstavio novu „Renoir“ seriju Ryzen 4000 mobile APU procesora. Cilj im je ponuda u svim granama laptopa, od onih ultralakih sve do vrhunskih gejming laptopa.

Nije tajna da su AMD laptopi na lošem glasu, najprije radi proizvođača koji ih ugrađuju i u vizuelno manje atraktivne ponude.

Kada se AMD probijao sa Axx serijom APU-a prije nekoliko godina omogućio je fleksibilnost proizvođačima da mogu miješati različite matične ploče i procesore. Rezultat toga bili su sistemi koji bi imali dobar procesor. Međutim imali su apsolutno najjeftiniju matičnu ploču sa minimalnom mogućom količinom RAM memorije, a da ne pričamo o njenoj brzini.

Činjenica da su sistemi vapili za dual-channel konfiguracijom nije previše brinula proizvođače koji su ionako na te laptope stavljali TN matrice.

AMD se želi udaljiti od te bolne istorije te najavljuje vrhunsku ponudu koja će moći konkurisati Intelu. Izbačena je kompletna serija 4000 mobilnih procesora. To uključuje i one high-performance sa 45 W TDP-om, kao i one namijenjene više bateriji i dizajnu sa najviše 15 W TDP-om.

 

„U“ serija

 

Dakle imamo „U“ seriju, štedljivu i namijenjenu „thin-and-light“ ponudi. Sastoji se od pet procesora podijeljenih u Ryzen 3, 5 te 7 kategorije.

To će mahom biti procesori u laptopima bez odvojene grafičke kartice, već će sav posao obavljati APU sa maksimalnom snagom od 15 W. Trajanje baterije na ovakvim laptopima moratće biti bar osam sati ako žele konkurisati Intelu.

 

„H“ serija

 

Druga je „H“ serija sa APU-ima snage do 45 W TDP. Riječ je o naravno jačim procesorima za koje se u laptopu očekuje dodatna grafička kartica kako bi se maksimizovale performanse. Integrisani sistem će se koristiti za rad na bateriji.

Primjećujemo da svaki „H“ procesor dolazi i sa „HS“ varijantom, a označava niži TDP od 35 W iako specifikacije većinom ostaju iste.

Glavna prednost ovih mobilnih procesora je činjenica da su proizvedeni na 7 nm proizvodnom procesu. Bazirani su na ZEN 2 arhitekturi. Grafičku komponentu čini poboljšana Vega arhitektura čije performanse su takođe zanimljive u poredjenju sa Intelovom ponudom.

Laptopi sa novim sistemima bi uskoro trebali početi stizati na tržište, ali fiksni datum naravno nije poznat.

(Vidilab)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.