HBO je počeo s prikazivanjem treće sezone SF serije Westworld

 

Odlična SF serija Westworld koja se temelji na istoimenom legendarnom filmu s Yulom Brynnerom iz 1973. godine prilično je oduševila fanove naučne fantastike tokom prve dvije sezone prikazivanja, mada je bilo i onih kojima se nije dopala, najviše zbog prilično neobičnih vremenskih skokova kroz radnju, pa na trenutke niste znali što je bilo prije a što poslije.

Priča o zabavnom parku s temom divljeg zapada u kojem dođe do pobune androida koji služe za iživljavanje ljudskih posjetilaca. Tokom prve dvije sezone se razvila u prijetnju čitavom čovječanstvu, ukoliko humanoidni roboti izađu izvan granica parka.

Nakon što smo odgledali prvu epizodu treće sezone sada nam postaje jasno da se priča nastavlja izvan parka. U njoj glavnu ulogu ponovo imaju poznati junaci iz prve dvije sezone poput Dolores i Bernarda.

Ne želimo da vam pokvarimo gledanje spojlerima pa ćemo vam samo reći riječ dvije o tehničkim detaljima i vizuelnom utisku trećeg dijela serijala.

Svijet budućnosti u kojem se vještačka inteligencija i ljudi sve više isprepliću dizajniran je vrlo uvjerljivo poput bliske tehnološke budućnosti. Nju najavljuju već brojni projekti i koncepti kakve smo već imali prilike da vidimo.

Taj svijet na momente djeluje utopijski, a na momente distopijski. To jasno govori o tome da pozitivne promjene koje donosi tehnologija nisu dostupne svima, dok su istovremeno mogućnosti manipulacije veće nego ikada prije.

Na neki način ovo je velika kritika ljudske rase, a hoće li to dovesti do nekog singularnog događaja, distopije i loše sudbine po nas sve tek trebamo vidjeti.

Možemo još da kažemo je priča jako intrigantna i vjerujemo da bi mogla predstavljati veliki potencijal za SF seriju godine.

Topla preporuka za sve fanove „tvrdog“ SF-a, mada vjerujemo da će se naći i dovoljno akcije za one koji vole malo mekše i tečnije „štivo“.

(Vidi)

https://www.youtube.com/watch?v=3v2e-UEtMZQ

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.