Aplikacija Threads, koju je prošle sedmice pokrenula Meta u 100 zemalja, postala je najbrže rastuća aplikacija nakon što je dostigla 100 miliona korisnika u samo pet dana. Time je prestigao chatbot ChatGPT kojem je trebalo dva mjeseca da dostigne 100 miliona korisnika.

Aplikacija, kojom američki gigant Meta konkuriše društvenoj mreži Twitter, još nije dostupna korisnicima u EU. U Meti kao razlog kašnjenja pokretanja u EU navode nejasnoće vezane uz evropsko zakonodavstvo oko razmjene podataka.

Aplikacija je od srijede naveče dostupna korisnicima u 100 zemalja, a veb stranice već bilježe novi rekord. Prema portalu „Quiver Quantitative“ juče je u 09.00 sati po srednjoevropskom vremenu premašio brojku od 100 miliona korisnika.

Prema pisanju francuske novinske agencije „AFP“, aplikacija Threads preuzela je prvo mjesto od chatbota ChatGPT. Tako je aplikaciji TikTok trebalo devet mjeseci da dostigne 100 miliona korisnika, dok je Instagram, koji takođe spada pod Metin kišobran, nakon dvije i po godine dostigao 100 miliona korisnika.

Tvrdi se da Twitter ima oko 200 miliona redovnih korisnika, no aplikacija se suočila s brojnim problemima otkako je milijarder Ilon Mask prošle godine preuzeo kompaniju i otpustio hiljade zaposlenih. Mask, koji je takođe vlasnik Tesle i SpaceX-a, posljednjih je mjeseci uznemirio korisnike Twittera brojnim promjenama, uključujući naplatu dosad besplatnih usluga.

Brojni izazivači Twittera pojavili su se posljednjih godina, ali nijedna platforma nije se proširila do te mjere da ugrozi Twitterovu nadmoć, navodi „AFP“. Threads pak ima veliku prednost jer je aplikacija povezana s Instagramom koji ima više od milijardu redovnih korisnika.

Mask je samo nekoliko sati nakon lansiranja aplikacije Threads, Meti zaprijetio tužbom, prenosi „SeeBiz“. Meti, čiji je izvršni direktor Mark Zekerberg, optužen je za nezakonito prisvajanje Twitterovih poslovnih tajni i drugog intelektualnog vlasništva angažovanjem desetaka bivših radnika Twittera koji su još uvijek imali pristup strogo povjerljivim informacijama.