Očekuje se da će novo transformisani francuski tenk Leklerk XLR biti težak oko 63 tone

 

Francuski tenk Leklerk pod oznakom XLR je započeo proces modernizacije u postrojenjima KNDS u Ruanu. Francuski mediji su podijelili neke intrigantne specifičnosti ove transformacije.

Francuzi su izgleda uključili lekcije naučene sa bojišta u Ukrajini, nastojeći da poboljšaju preživljavanje oklopnih vozila i članova posade.

Odbrambeni potencijal tenka je povećan instaliranjem pasivnih modula za daljinsko detektovanje koji štite bočne strane i ekrane trupa kako bi zaštitili odjeljak pogonske jedinice i zadnji dio kupole. Dno tenka je ojačano, a dodat je i uređaj za ometanje radija, prvenstveno dizajniran da neutrališe improvizovane uređaje.

U značajnoj promjeni dizajna, bubanj koji se nalazi desno od vozačevog sjedišta, koji je držao 18 topovskih granata, potpuno je uklonjen. Ovaj bubanj nije bio izolovan od odjeljka za posadu, predstavljajući stvarnu prijetnju u slučaju direktnog pogotka koji bi doveo do detonacije. Bubanj je zamijenjen elektronskim komponentama i prigušivačem.

francuski tenk lekerk xlr

Međutim, ova promjena je dovela do smanjenja kapaciteta municije, ostavljajući samo 22 projektila u magacinu za automatsko punjenje u udubljenju na krmi kupole, koja je izolovana i bezbjednija za posadu.

Kao rezultat modernizacije, težina tenka je značajno povećana. Prethodna verzija tenka Leklerk, S3 ili SXXI, bila je teška oko 57,4 tona. Očekuje se da će novo transformisani Leklerk XLR biti težak oko 63 tone.

 

Modernizacija pozitivna, ali kritičari ipak ne miruju

 

Sve u svemu, modernizacija je primljena pozitivno. Međutim, kritičari smatraju da je povećanje težine tehnologiju gurnulo na ivicu daljeg razvoja. Ističu i nedostatak sistema aktivne zaštite, kojim su već opremljeni ili planiraju da instaliraju mnogi drugi tenkovi NATO-a.

Kritičari su takođe spomenuli odsustvo sistema zaštite od UAV i loše dizajniran modul daljinskog upravljanja oružjem, koji ima ograničen ugao elevacije mitraljeza, ometajući efikasnu borbu protiv vazdušnih ciljeva. Trenutno se planira nadogradnja 200 jedinica na Leklerk XLR standard do 2029. godine, od 215 vozila koja služe u francuskoj vojsci.

Leklerk kao glavno naoružanje ima top glatke cijevi od 120 mm, ima i mitraljez 12,7 mm i mitraljez 7,62 m. Tenk  posjeduje sistem automatskog punjenja koji mu omogućava da ispali do 12 projektila u minuti.

 

Angažovanje Leklerka

 

Tokom Zalivskog rata 1991. godine, francuski tenk Leklerk doživio je svoje prvo borbeno raspoređivanje kao dio francuskih snaga u sukobu. Tenk se pokazao efikasnim u borbi, bez prijavljenih gubitaka tokom sukoba. Korišćen je u izviđanju, podrški pešadiji i kao glavni borbeni tenk, ističu beogradske Novosti.

Tokom operacije Anakonda 2002. u Avganistanu, francuski tenk Leklerk koristile su francuske snage kao deo koalicije. Tenk je korišćen prvenstveno zbog svoje vatrene moći i mobilnosti, pružanja podrške kopnenim trupama i angažovanja na neprijateljskim pozicijama.

Tokom intervencije u Maliju 2013. godine, francuski tenk Leklerk je u velikoj mjeri služio u borbi protiv islamističkih militanata. Koristio se za izviđanje, podršku pešadiji i kao glavni borbeni tenk.

Sve u svemu, francuski tenk Leklerk je bio u borbi u nekoliko sukoba i pokazao se kao veoma efikasan u borbi. Iako nije bilo prijavljenih gubitaka tokom borbenih dejstava, važno je napomenuti da je tenk bio u upotrebi relativno kratko vrijeme i da bi se mogao suočiti sa novim izazovima u budućim sukobima.

Novi francuski tenk Leklerk XLR neće stići u Ukrajinu jer nije uobičajena praksa da zemlje prodaju ili obezbjeđuju svoju najnapredniju vojnu opremu drugim zemljama, posebno ako nisu saveznici ili dio vojnog saveza.

(IT mixer)