Lucid Motors će za Aston Martin, prema ugovoru koju je potpisao sa britanskim proizvođačem luksuznih automobila, obezbijediti tehnologiju koja uključuje zadnju pogonsku jedinicu sa dva motora, module baterija i softver za integraciju sistema

 

Aston Martin je potpisao ugovor sa kompanijom Lucid prema kojem će američki proizvođač električnih vozila isporučiti veći dio tehnologije za Astonovu nadolazeću ponudu potpuno električnih modela. To pokazuje da se kompanija okreće prema električnoj budućnosti.

Prvi je obećan za 2025. Zauzvrat, Lucid Motorsu će biti plaćeno 132 miliona dolara u gotovini za svoju stručnost, a takođe će dobiti 3,7 posto udjela u Aston Martinu u vrijednosti od još 100 miliona dolara. Takođe je zagarantovano da će Aston da kupi komponente za pogon u vrijednosti najmanje 225 miliona dolara.

Aston Martin je saopštio da je odabrao Lucid kroz konkurentni proces i da će koristiti Lucid-ovu vlasničku tehnologiju električnog pogona, uključujući njegovu dvostruku pogonsku jedinicu ultra visokih performansi, tehnologiju baterija i ugrađenu „Wunderbox“ jedinicu za punjenje.

carVertical banner - sponsored

Tehnologija će da omogući funkcije kao što su vektorisanje obrtnog momenta, tehnologija izmjenjivača toplote i sistem baterija koji je nadograđen za veću snagu.  Lucid je nedavno objavio svoj debi električni automobil, Air, u više verzija počevši od oko 87.400 dolara.

 

Lucid Motors i Mercedes

 

U 2020. godini, Aston Martin je odustao od planova za proizvodnju potpuno električnog Rapide E, rekavši da neće pustiti EV dok ne bude finansijski stabilan. Stroll, kanadski milijarder koji takođe posjeduje Aston Martin F1 tim, preuzeo je 25% vlasništva u Aston Martin-u još 2020. Mercedes-Benz, u međuvremenu, trenutno posjeduje 9,4% Aston Martina, a ranije je rekao da planira da to poveća na 20% do 2023.

Kao dio tog ugovora, Mercedes-Benz je odobrio Aston Martinu pristup svojim hibridnim i električnim pogonima, ali nije jasno kako će Lucid Motors i Mercedes komunicirati. Aston Martinov F1 tim trenutno koristi Mercedes-Benz pogonsku jedinicu, iako planira da pređe na Hondu 2026.

Prvi električni Aston bi trebao stići 2025. godine, a mogući raspored s četiri motora s Lucidovim motorima sljedeće generacije mogao bi proizvesti do 1500 konjskih snaga.

(IT mixer)