Pojavila se nova vrsta prevare u kojoj vozači namjerno izazivaju sudare, a meta prevaranata su skuplji automobili

 

Kruže informacije na društvenim mrežama da pojedini vozači, na beogradskim putevima, namjerno izazivaju lakše sudare kako bi dobili novac za minimalnu štetu, objavio je RTS. Stariji vozači tvrde da takva vrsta prevare postoji veće desetak godina.

Kako se navodi, prevaranti odbijaju da pozovu policiju i traže novac na licu mjesta. Oni naglo zakoče kako bi ih automobil koji se nalazi iza udario. Mišljenja su različita o tome ko je u takvoj situaciji kriv i da li uvek treba sačekati policiju.

„Nije uvijek kriv onaj ko otpozadi udari auto ispred sebe. Može da bude kriv zbog nedržanja odstojanja, ali naglo kočenje osim ako ne izbjegavamo opasnost nije dozvoljeno. To znači da neko ko se kreće ispred vas ukoliko bez opravdanog razloga naglo zakoči, a vi udarite u njega otpozadi, onda je on kriv“, rekli su iz Komiteta za bezbjednost saobraćaja.

carVertical banner - sponsored

Prema Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju svako vozilo mora da bude osigurano i da ima evropski izvještaj. U saobraćajnim nezgodama bez povređenih niko nije dužan da prizna krivicu, već da popuni izveštaj.

Tada će osiguravajuća kuća procijeniti da li će i kome naplatiti štetu. Sačekati policiju ili popuniti izveštaj, stoji u propisima. Ipak, nekad se vozači dogovore oko cijene, ne zovu policiju niti popunjavaju evropski izveštaj. To nije po pravilima, ali nije ni kažnjivo.

Drugi vid nezgoda jeste kada se vozilo naglo prestroji u traku u kojoj se kreće žrtva i naglo zakoči, onda žrtva udara otpozadi to vozilo i onda se opet pravi drama i stvara se panika. To je još jedan dodatni razlog da mu ne platite na licu mjesta nego sačekajte da policija obavi uviđaj.

Na društvenim mrežama se tvrdi da prevaranti rade u timovima. Čak i majstora povedu kako bi na licu mjesta procijenio štetu.

Teško je otkriti i kontrolisati ovakve prevare, pa se stoga ne treba upuštati u raspravu, već obavezno pozvati policiju ili popuniti evropski izveštaj.