Jedan od posljednjih dokaza da električni automobili još nisu zaživjeli je tržište polovnjaka. Portal specijalizovan za kupovinu i prodaju korištenih vozila, iSeeCars, upravo je objavio studiju koja pokazuje da cijena korištenih električnih vozila pada brže od polovnjaka s benzinskim i dizel motorima, kao i hibridnih vozila.

Cijene električnih vozila pale su za 30% do 40% od juna prošle godine, dok je u istom periodu prosječna cijena benzinskih automobila pala za samo 3% do 7%. Iako je pad cijena korištenih električnih vozila dramatičan, ono što je zbunjujuće je da nema naznaka da će se vrijednosti stabilizirati.

U jednom će trenutku cijene polovnih električnih vozila morati dosegnuti dno, ali čini se da još nisu došle do te tačke.

Dok je prosječna cijena vozila s nultom emisijom štetnih gasova naglo pala u manje od godinu dana, cijena automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna.

carVertical banner - sponsored

Jedan od primjera koje koristi iSeeCars je vrijednost BMW-a serije 3 u poređenju s korištenim Tesla Modelom 3. U junu 2023. električni automobil je imao prosječnu cijenu višu od BMW-a za 2.635 dolara, ali u maju 2024. situacija se okrenula pa Model 3 ima prosječnu cijenu 4.806 dolara nižu od BMW-a.

Još jedan sličan primjer je BMW X3 i Tesla Model Y. U prosjeku je Model Y bio 4.570 dolara skuplji od X3 u januaru 2024., ali ta se razlika smanjila na samo 175 dolara u maju ove godine.

(Revija HAK)