Jedan od jačih argumenata zagovornika električnih automobila su niži operativni troškovi u odnosu na benzinske ili automobile na dizel gorivo. Ali, da li je baš sve tako jednostavno?

 

Argument da je servis za električni automobil jeftiniji svakako stoji, a činilo se da je neupitna i ušteda na osnovu pogonskog goriva (struja naspram benzina ili dizel goriva).

Međutim, poznati nemački auto-klub ADAC dokazao je suprotno. Naime, posjedovati električni automobil u toj zemlji i nije tako jeftino, barem iz perspektive punjenja i plaćanja odgovarajuće cijene „goriva“.

U ADAC-u kažu da je u junu prosječna cijena goriva bila 1,086 evra, pa je na osnovu prosječne potrošnje Golfa TDI sa 150 KS (4,8 litara) cijena goriva na 100 km bila oko 5,21 evro.

Sa druge strane, ekvivalentni model na struju, e-Golf sa 136 KS, u prosjeku u realnim uslovima troši 17,3 kWh na 100 km, a cijena potrošene energije – ukoliko se vozilo puni na kućnoj utičnici u Njemačkoj – je 5,36 evra.

Dakle, ideja da će svakodnevnim troškovima električni automobil opravdati višu cijenu, ne stoji.

Situacija je još gora ako auto na struju punite van domaćinstva, na primjer na mreži punjača Ionity na auto-putu.

Cijena vožnje od 100 kilometara za električni Golf u tom slučaju raste na čak 13,32 evra što je više nego dvostruko skuplje nego gorivo za 100 km Golfa TDI.

(Revijahak)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.