Testirano je šest popularnih električnih modela koji su voženi u identičnim uslovima auto-putem, kako bi se vidjelo koliko kilometara mogu da pređu sa punom baterijom i koliko se taj podatak razlikuje od fabrički deklarisanog

 

Jedna od najvećih zamjerki protivnika automobila na struju je njihov relativno mali radijus kretanja. Dodatni problem je što ni takva, teorijska autonomija ne garantuje da ćete do nje zaista „dobaciti“ u vožnji. Koliko zaista kilometara mogu da pređu električni automobili sa punom baterijom otkriveno je u njihovom testiranju na auto-putu u Velikoj Britaniji.

Zabunu unose i različiti podaci o autonomiji jednog istog modela, u zavisnosti od standarda koji je primjenjen – WLTP u Evropi ili EPA sa druge strane okeana.

Na autonomiju električnih vozila u realnim uslovima vožnje utiču brojni faktori. To su: uslovi u saobraćaju, konfiguracija terena, stil vožnje, spoljna temperatura vazduha, razne potrošače struje u vozilu i dr.

 

Odnos realne i fabrički deklarisane kilometraže

 

Britanski Carwow želio je da provjeri koliko se deklarisane autonomije pojedinih električnih modela razlikuju od onih u realnim uslovima.

Za testnu rutu odabran je auto-put u Velikoj Britaniji, a testirani su sljedeći električni automobili, odnosno modeli: Nissan Leaf, Kia e-Niro, Audi e-tron, Jaguar I-Pace, Mercedes EQC i Tesla Model 3 u „Long Range“ verziji.

Svih šest modela voženo je sa aktiviranim tempomatom, pri maksimalnoj dozvoljenoj brzini na auto-putu koja iznosi 70 milja na sat (112 km/h). Klima-uređaj u svim vozilima bio podešen na istu temperaturu, kako bi uslovi za sve automobili bili identični.

Test je pokazao da najlošiji odnos realne i fabrički deklarisane kilometraže sa punum baterijama ima Mercedes EQC koji je uspio da pređe 312 km ili 75% navedene autonomiji.

Na petoj poziciji po procentualnoj efikasnosti našao se Jaguar I-Pace sa 359 km, što iznosi 76% fabričke kilometraže. Četvrto mjesto zauzeo je Tesla Model 3, koji je prešao 434 km ili 78% autonomije koji navodi proizvođač.

Treći po efikasnosti je Audi e-tron sa 331 km, odnosno 81% navedene kilometraže.

Vicešampion testa je Nissan Leaf sa 334 km i 87%, dok je na prvom mjestu Kia e-Niro koji je uspio da pređe 410 km, što iznosi čak 90% deklarisane autonomije.

(B92)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.