Threads, društvena platforma Meta dizajnirana kao odgovor na X Elona Maska, gošla je do 175 miliona mjesečnih aktivnih korisnika prije svoje prve godišnjice lansiranja. Šef Meta, Mark Zuckerberg, potvrdio je ovu brojku u objavi na platformi, uz komentar: „Kakva godina.“

 

Razvoj i konkurencija

Threads je pokrenut u julu 2023. kao izravni konkurent X-u, ranije poznatom kao Twitter. X je prošao kroz značajne promjene nakon što ga je preuzeo Elon Musk, direktor Tesle i SpaceX-a. Musk je otpustio velik dio osoblja, revidirao sistem verifikacije korisnika i smanjio moderiranje sadržaja, promovišući „apsolutnu slobodu govora“.

Zbog tih promjena, mnogi korisnici su počeli tražiti alternativu, što su Zuckerberg i Meta iskoristili lansiranjem Threads. Lansiranje je uslijedilo nakon javne svađe između Zuckerberga i Muska, u kojoj je Musk izazvao Zuckerberga na borbu u kavezu, koja se nikada nije ostvarila.

 

Pravne prijetnje i postignuća

U jednom trenutku, Musk i njegova tvrtka X čak su zaprijetili pravnim postupkom protiv Meta zbog pokretanja Threads. Iako je 175 miliona mjesečnih korisnika značajan broj, on je i dalje skroman u poređenju s najvećim društvenim mrežama. Druge velike Meta platforme, Facebook i Instagram, imaju milijarde aktivnih korisnika.

 

Fokus na kulturnu relevantnost

Iz Meta navode da broj korisnika nije glavni fokus za Threads. Šef Instagrama, Adam Mosseri, izjavio je prošle godine za The Verge da je više zainteresiran da platforma postane „kulturno relevantna“. Za razliku od nekih društvenih mreža, Meta je na Threadsu smanjila istaknutost političkog sadržaja i potaknula više zabavnog sadržaja.

Ovaj razvoj pokazuje kako se Meta prilagođava promjenjivim preferencijama korisnika i nastoji održati relevantnost u dinamičnom svijetu društvenih medija.