Kako cijene vrtoglavo rastu, tako i vožnja električnim automobilom postaje sve skuplja.

Vjerovali ili ne, prema najnovijim informacijama na zapadu Evrope vožnja električnim automobilom u nekim slučajevima postaje i skuplja u odnosu na benzince.

Tako belgijski magazin Knack ističe da je danas skuplje preći 100 km u električnom automobilu nego u modernom benzincu.

Uzevši pretpostavku da električni automobil prosječno troši 20 kWh/100 km, a uz aktuelne cijene punjenja od 0.62 evra/kWh, 100 km u električnom automobilu košta 12.4 evra, navodi Index.hr.

carVertical banner - sponsored

Pročitajte još: Evo kad bi trebalo zamijeniti baterije električnog automobila

S druge strane uporedivi benzinski auto prosječno troši 6 l/100 km, što je uz aktuelnu cijenu goriva od 1.68 evra/l jeftinije od električnog vozila i iznosi 10.08 evra za pređenih 100 km.

Belgijski magazin pritom upozorava da je stvar još lošija po vlasnike električnih automobila ako se puni na brzom DC punjaču, jer tada cijena isporučenog kWh raste na 0.74 evra.

Nakon što je baterija napunjena važno je pomjeriti automobil s punjača. U protivnom se plaća penal od 1.8 evra/h, ali i čak 15 evra/h na brzim punjačima.

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.