Google trenutno testira novu funkciju za svoju Android tastaturu GBoard koja može vratiti izbrisani tekst

 

Google radi na uvođenju novog dugmeta Undo na svoju Android tastaturu GBBoard, što će pomoći korisnicima da opuštenije kucaju jer će imati mogućnost vratiti izbrisani tekst.

Novo dugme Undo radiće na način sličan desktop operativnim sistemima. Funkcija se trenutno testira i dostupna je u najnovijoj beta verziji GBoard-a, ali ostaje nejasno kada će biti predstavljena javnosti.

Mogućnost poništavanja je oslonac aplikacija i programa za uređivanje teksta i postoji godinama, a naći ćete je u većini onih za Android. Google Keep, na primjer, ima ugrađeno dugme za poništavanje. Ali u cijelom sistemu, ovo nije dostupno sa virtuelnom tastaturom. Kao i na Windowsima i macOS-u, fizička tastatura ima prečicu „Ctrl + Z“ dostupnu za poništavanje u gotovo svakoj aplikaciji, ali ne uz opciju kao što je Gboard.

Novo dugme na virtuelnoj tastaturi kao i na drugim desktop operativnim sistemima će navodno da omogući korisnicima da izvode funkciju „Control+Z“ ili „Command+Z“, koja u osnovi poništava stvari i može da vrati izbrisani tekst koji je nedavno upisan u tekstualno polje.

U kratkom videu možemo vidjeti funkciju u akciji. Tamo je prikazan unutar trake za pretraživanje, koja nema ugrađenu opciju poništavanja. Test se otkucava, potom se briše, a zatim vraća pomoću dugmeta za poništavanje. Ova opcija se pojavljuje unutar Gboard dugmadi za prelivanje, koja je malo zakopana, ali Google je nedavno dodao opciju za reorganizaciju trake sa alatkama sa tim dugmadima, što bi ovo moglo učiniti moćnom funkcijom.

Prema 9to5Google, pretraživač navodno dodaje ovu funkcionalnost širom sistema. U osnovi, radiće svuda gdje možete da kucate koristeći GBoard. Ovo može biti iz tekstualnog polja u traci za pretraživanje ili u aplikaciji treće strane, pod uslovom da jedna koristi aplikaciju GBoard kao svoju zadatu tastaturu.

(IT mixer)