Samsungov novi headset za proširenu stvarnost (extended reality – XR) za koje se očekivalo da će biti lansirane u februaru 2024. odgođene su za 3-6 mjeseci, izvještava portal SBS Biz.

Korejska publikacija tvrdi da je Samsung prvobitno planirao da započne masovnu proizvodnju svog XR headseta početkom naredne godine, ali je korejski konglomerat odlučio da pregleda sve specifikacije i dizajn XR headseta zbog specifikacija Apple Vision Pro, potiskujući njegovo lansiranje dalje.

Iako je Samsung odlučio da preispita specifikacije i dizajn svog novog XR headseta, ni za Apple stvari ne idu glatko jer se Vision Pro suočava sa problemima u proizvodnji, a Apple je smanjio cilj prodaje 1 milion Vision Pro jedinica tokom prvog mjeseca dostupnosti.

Apple također navodno planira sporo uvođenje Vision Pro-a, a on će biti dostupan za kupovinu samo po dogovoru.

Ove godine Samsung je također otkrio partnerstvo s kompanijam Qualcomm i Google koje će uključivati “nenajavljenu verziju Androida” za “nosive ekrane”. Google navodno također radi na modelu za XR uređaje, stavljajući OEM hardver na prvo mjesto umjesto da pravi vlastiti.

Takođe nema riječi kada će kompanija izbaciti svoj sljedeći XR headset. Najvjerovatnije ćemo ga vidjeti na policam prodavnica u drugoj polovini 2024. Štaviše, Samsung još nije otkrio nikakve informacije o tome.