Apple je predstavio model naočara za proširenu i virtuelnu stvarnst (AR/VR) pod nazivom „Vision Pro“, što se smatra najrizičnijim potezom te kompanije još od predstavljanja prvog modela iPhone prije više od deset godina.

Ovo je prvi Apple proizvod kroz koji gledate, a ne u njega i koji izgleda kao naočare za skijanje.

„Ove naočare imaju eksternu bateriju i koriste se pogledom, rukama i glasom. Uređaj nema fizičke kontrolere, kao druge naočare na tržištu, već je Apple nevjerovatno razvio tehnologiju praćenja očiju, tako da ćete sve raditi pogledom i rukama, ali postoji i mogućnost glasovnih komandi. Opremljen je gomilom kamera koje prate šta se dešava oko njega, tako da će pratiti vaše pokrete ruku čak i kada su spuštene ili sa strane i slično. U praksi funkcioniše tako što pogledate to što želite i da biste to otvorili ‘kliknete’ spajanjem dva prsta“, istakao je izvršni direktor Tim Kuk.

Ovaj uređaj dolazi sa prednjom staklenom stranom i aluminijumskim okvirom, sadrži pet senzora, 12 kamera, 4K ekran za svako oko i kompjuter sa ventilacijom za hlađenje.

Maskica hedseta i traka za glavu su obložene tkaninom i modularne su, omogućavajući prilagođavanje različitim oblicima lica i veličinama glava.

Apple garantuje da korišćenje ovog hedseta neće izolovati korisnike od okoline. Uređaj prikazuje oči korisnika kroz sistem, a u režimu potpune virtuelne stvarnosti, osvijetljeni ekran se zamračuje sugerišući da korisnik nije dostupan. Takođe, uređaj kreira digitalnog avatar korisnika skeniranjem lica.

 

Cijena u Apple stilu – paprena

 

Početna cijena Apple AR/VR naočara biće 3.499 dolara, što je tri puta više od cijene najskupljeg sličnog proizvoda kompanije Meta, koji je trenutno dominantan na tom tržištu u nastajanju, prenosi Tanjug agenciju Rojters.

Apple naočare će biti dostupne početkom sljedeće godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a u drugim zemljama će biti dostupne kasnije 2024. godine, najavljeno je iz te kompanije.

Apple je takođe predstavio niz novih proizvoda i funkcija, uključujući 15-inčni MacBook Air, moćni čip nazvan M2 Ultra, poboljšanja iOS softvera i drugo.

Rojters navodi da nije bilo najava o proizvodima vještačke inteligencije koji generišu sadržaj sličnim ChatGPT-u ili Bardu kompanije Alfabet.

Izvršni direktor kompanije Meta Platforms Mark Cukenberg najavio je novu generaciju VR naočala za mješovitu stvarnost „Quest 3“ prije nekoliko dana na Instagramu.

Po početnoj cijeni od 499 dolara, uređaj će biti 40 odsto tanji od prethodnog i imaće mješovitu stvarnost u bojama koja kombinuje elemente proširene i virtuelne stvarnosti, naveo je Cukenberg u svojoj objavi.

Meta trenutačno dominira tržištem AR/VR uređaja, s gotovo 80 odsto učešća u 8,8 miliona prodanih VR naočala u 2022, prema procjeni kompanije IDC za istraživanje tržišta.