Ruski tenk Black Eagle (Crni orao) je trebalo da bude glavni borbeni tenk proizveden u Ruskoj Federaciji, a razvio ga je KBTM dizajnerski biro u Omsku kasnih 1990-ih

 

Ruski telegram kanal “Southern Military District Tankers” javlja, bez pozivanja na izvore, da se u aprilu očekuje da ruski tenk „Black Eagle“ (Crni orao) stigne u zonu specijalnih vojnih operacija (SVO) u Ukrajini.

Nakon završetka Hladnog rata, u Rusiji su postojala dva pogona za proizvodnju tenkova, Omsktransmaš koji je radio na T-80 i Uralvagonzavod koji je radio na T-72 i sadašnjem T-90 . T-90 je bio malo u zastoju jer se čekao novi glavni borbeni tenk četvrte generacije za ruske kopnene snage.

Omsktransmash je razvio radni prototip četvrte generacije baziran na T-80 pod nazivom Crni orao, (Objekat 640) koji je javno prikazan 1999. godine i vjerovalo se da će to postati novi glavni borbeni tenk za ruske kopnene snage. Proizvodna verzija ovog tenka nikada nije javno prikazana. Tenk „Black Eagle“ je otkazan, a sva proizvodnja i razvoj zaustavljeni. Kompanija koja je razvijala tenk, Omsk Transmash, kasnije je otišla u stečaj.

Uralvagonzavod su razvijali drugu verziju četvrte generacije glavnog bojnog tenka, koji je imao radni naziv T-95 . Državno finansiranje razvoja T-95 prestalo je 2010. godine i zamijenjen je za T-14 Armatu.

Rusko ministarstvo obrane nakon prvih 100 naručenih primjeraka „Armate“ najavilo da će do 2025. godine u redove oklopnih snaga uvesti čak 2300 komada tenka od kojeg strijepi Zapad. Armata bi trebalo da postane glavni borbeni tenk ruskih kopnenih snaga.

 

Specifikacije ruskog tenka „Black Eagle“ (Crni orao)

 

Prvi prototip je demonstriran 1997. Tenk je imao modificirano podvozje glavnog tenka T-80U sa kupolom novog dizajna postavljenom na njemu. Kasnije je stvoren prototip sa kupolom postavljenom na šasiju sa sedam točkova.

Ruski tenk "Black Eagle" (Crni orao)
„Black Eagle“

Glavna vatrena prednost novog tenka bila je zbog zamjene topa 125 mm sa većim topom od 152 mm. Novi top je uparen sa mitraljezom kalibra 7,62 mm i automatskim protivavionskim topom na daljinu „Cord“ kalibra 12,7 mm.

Tijelo tenka podijeljeno je u tri zatvorena odjeljka, izolirana jedan od drugog vertikalnim oklopnim pločama, koje su postavljene duž uzdužne ose. Sjedala za članove posade nalaze se u tijelu tenka ispod nivoa kupole. Sve to povećava zaštitu i opstanak posade.

Ruski tenk
Nacrt ruskog tenka „Crni orao“

Borbena težina tenka je 48 tona, a opremljen je novim gasnoturbinskim motorom snage veće od 1500 KS. Zbog toga specifična snaga „Crnog orla“ prelazi 30 KS/t, a dinamičke karakteristike znatno nadmašuju one zapadne treće generacije tenkova specifične snage 20-25 KS/t. Na autoputu tenk razvija maksimalnu brzinu do 80 km/h, a rezerva snage (bez dodatnih vanjskih spremnika) je više od 500 kilometara.

U aprilu 2011. godine, prvi zamjenik Glavne uprave za oklopna vozila ruskog Ministarstva odbrane, general-major Jurij Kovalenko, najavio je da će se razvoj „Crnog orla“ koristiti u novom glavnom tenku „Armata“. Istovremeno, nema podataka da su ovi tenkovi proizvedeni barem u malim serijama.

(IT mixer)