Naučnici su otkrili da aplikacija za pametni telefon tačno identifikovala osobe sa znakovima demencije i da su „osjetljiviji na rane simptome“ od uobičajenog kliničkog kognitivnog testa.

 

Aplikacija za pametni telefon može se koristiti za kognitivne testove za dijagnosticiranje najčešćeg oblika demencije kod osoba mlađih od 60 godina.

Istraživači sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku (UCSF) u SAD-u otkrili su da daljinski raspoređeni testovi pametnih telefona mogu pomoći u otkrivanju frontotemporalne demencije kod ljudi koji su genetski predisponirani za nju prije nego što se pojave simptomi.

Frontotemporalni poremećaji ili demencija (FTD) odnosi se na nekoliko bolesti frontalnog i temporalnog režnja mozga koje obično pogađaju ljude između 45 i 64 godine.

Istraživači UCSF-a kažu da postoji „hitna potreba“ da se pronađu pouzdani digitalni testovi za neurodegenerativne bolesti. Prethodne studije su pokazale da pametni telefoni mogu biti korisni u prikupljanju kognitivnih podataka, dodali su.

Aplikacija se može koristiti za praćenje učinaka liječenja, zamjenjujući mnoge ili većinu ličnih posjeta lokacijama za klinička ispitivanja.

 

Genetska predispozicija za bolest

 

Istraživači su se udružili sa softverskom kompanijom Datacubed Health kako bi napravili testove koji su se bavili izvršnim funkcionisanjem, kao što je planiranje ili organiziranje, i kontrola impulsa, jer dio mozga koji kontroliše izvršno funkcionisanje može atrofirati kako bolest napreduje.

Prikupljeni podaci uključivali su glasovne snimke, kao i testove hodanja, ravnoteže i jezika.

Aplikacija je testirana između 2019. i 2023. sa 360 učesnika, 209 žena i 151 muškarca. Prosječna starost onih koji su učestvovali bila je 54 godine.

Mnogi su bili genetski predisponirani da dobiju bolest, ali još nisu razvili simptome.

Naučnici su otkrili da su testovi pametnih telefona tačno identifikovali osobe sa demencijom i da su „osjetljiviji na rane simptome“ od uobičajenog kliničkog kognitivnog testa.

Peni Daks, viši direktor naučnih inicijativa u Asocijaciji za frontotemporalnu degeneraciju, rekla je u izjavi poslanoj Euronews Health-u da je studija „suštinski korak ka osmišljavanju kliničkih ispitivanja koja smanjuju teret putovanja učesnika i testiraju efikasnost tretmana za sprečavanje pojave FTD-a poremećaji“.

„Kada istraživači mogu izmjeriti najranije faze opadanja, oni takođe mogu izmjeriti da li tretman djeluje na sprečavanju ili odlaganju pojave ovih razornih stanja.

„Radujemo se daljnjoj validaciji ovog alata i drugih pristupa koji će omogućiti klinička istraživanja FTD“, dodala je.

Vjeruje se da pacijenti najviše reaguju na liječenje u ranoj fazi, ali FTD nije lako dijagnosticirati.

„Većina pacijenata sa FTD dijagnostikuje se relativno kasno u ovoj bolesti, jer su mladi, a njihovi simptomi se pogrešno smatraju psihijatrijskim poremećajima“, rekao je Adam Bokser, profesor pamćenja i starenja na UCSF-u i viši autor studije.

“Čuli smo od porodica da često sumnjaju da njihova voljena osoba ima FTD mnogo prije nego što se ljekar složi da je to dijagnoza,” rekao je Boxer.

(Euronews)