Google-ov najnoviji Android 15 Preview daje korisnicima bolji uvid u to kako će se zaštititi vaši fajlovi kada su povezani putem USB-a

 

Android Police je otkrio da Android 15 Developer Preview 2 pokazuje da će softver zahtijevati više „autentifikacije“ tokom trenutaka spojenih na USB. Da bi promijenili USB mod u kojem se nalazite, otkriveno je da korisnici moraju potvrditi da su to zaista oni putem mjera zaključavanja ekrana kao što su njihov PIN, otisak prsta ili lozinka.

Osim prenosa datoteka, Android 15 DP2 zahtijeva od korisnika da autentifikuju USB prekidač za način rada ako mijenjaju na Web kameru, MIDI, PTP i USB tethering.

Ovaj zahtjev za autentifikacijom je korisno dodatno sredstvo, jer sprečava nekoga da pristupi vašim fajlovima putem računara u slučaju da imaju pristup vašem otključanom telefonu. Na primjer, možda ste zamolili nekoga da vam napuni telefon preko njihovog računara, ili ste privremeno predali uređaj tehničaru u radnji za popravku.

Izvor primjećuje da još uvek postoji mali bezbjednosni propust za telefone sa omogućenim opcijama za programere. Ako se „Developer Options“ ostavi uključen, neko bi i dalje mogao da pristupi sačuvanom sadržaju vašeg telefona putem „USB otklanjanja grešaka“. Ovo bi ih praktično „verifikovalo“, omogućavajući im da kopiraju sav vaš sadržaj na drugi uređaj.

Zato bi korisnici iz predostrožnosti trebalo da ostave onemogućene opcije za programere na svom uređaju dok Google to ne ispravi.

U svakom slučaju ovo je Google-ova dobra odluka jer se uvodi dodatni sloj bezbjednosti kako bi se sprečila krađa podataka. Nadamo se da će ostati u konačnoj stabilnoj verziji Androida 15.

Prema svojoj vremenskoj liniji, Google je stigao na vrijeme sa svojim drugim programerskim pregledom za Android 15. Sljedeća velika otvorena beta verzija softvera bi trebala početi ovog mjeseca, a konačno izdanje planirano je negdje nakon jula.

(IT mixer)