Višenamjenski borbeni avion „Rafal“, o čijoj nabavci Srbija pregovara sa Francuskom je među najmodernijim platformama koju zapadna vojna industrija može da ponudi

 

Srbija i Francuska su postigle dogovor po pitanju nabavke borbenih aviona „Rafal“, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Rafal“ je francuski višenamjenski dvomotorni mlazni lovac 4+ generacije. On je oslonac francuskog ratnog vazduhoplovstva i francuske ratne mornarice, kao i inostranih tradicionalnih korisnika borbenih aviona Marsel Daso za dejstva sa kopna i mora.

„Rafal“ je dvomotorni avion sa mogućnošću nadzvučnog krstarenja brzinom od 1,4 maha, bez dodatnog sagorijevanja goriva, a najveća brzina mu je je 2.223 kilometra na čas. Borbeni dolet je 1.852 kilometra, a neborbeni 3.700 kilometara sa priključenim spoljnim spremnicima. Brzina penjanja je 304 metra u sekundi, a najveća visina leta 16,8 kilometara.

Maksimalna nosivost Rafala je 9,5 tona što ga čini jedinim lovcem koji može da obavlja misiju pri nošenju 1,5 puta većeg tereta od svoje sopstvene težine.

Može da obavlja više zadataka sa različitim profilima leta istovremena što mu daje visoke višenamjenske karakteristike. U svom programu ima glasovne komande, radar RBE2 AA sa aktivnim elektronskim skeniranjem i prednji optoelektronski infracrveni senzor za pretraživanje i praćenje ciljeva.

 

Informatički sistem „Spektra“

 

Rafal se izdvaja među ostalim avionima zbog mogućnosti obavljanja širokog spektra borbenih zadataka i danju i noću, u svim vremenskim uslovima. Sve to zahvaljujući integrisanom informatičkom sistemu „Spektra“ koji pilotu na viziru kacige omogućava izuzetnu svijest o taktičkoj situaciji, uključujući upozorenja na radarsko ozračenje i nadolazeće IC vođene projektile, kao i izvođenje protivmjera i ometanje neprijateljskih frekvencija. Isti sistem softverski smanjuje radarski odraz aviona slanjem lažnih podataka koji ometaju protivničke radare, što letjelicu čini djelimično nevidljivom.

Rafal Srbija
Kokpit francuskog borbenog aviona Rafal

Avioni „rafal“ sa oznakom „F“ se koriste za izviđanje, borbu u vazduhu, dejstvo protiv ciljeva na kopnu i vodi. Opremljeni su najsavremenijim konvencionalnim naoružanjem, a mogu nositi i nuklearne projektile.

Najnapredniji model F-4 obuhvata novu elektronsku opremu i naoružanje, a Srbija pregovara o nabavci 12 lovaca-bombardera upravo ovoga tipa. Ti avioni standardno nose rakete vazduh-vazduh tipa „mika“ (MICA – Missile d Interception ef de Combat Aerien), dometa 60 ili 150 kilometara.

„Rafale“, pored Francuske, koriste ratne avijacije Grčke, Hrvatske, Egipta, Katara, Indije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, a veliki broj letjelica naručila je Indonezija. Do sada je korišćen u sukobima u Avganistanu, Libiji, Maliju, Iraku i Siriji.

Eventualna nabavka „Rafala“ označila bi nastavak dobre saradnje u oblasti vojne industrije između Srbije i Francuske, iako se, možda u nekim spoljnopolitičkim potezima dvije države ne slažu, prije svega po pitanju odnosa prema Rusiji.

(IT mixer)