Prvi borbeni avion Rafal koji će dobiti Hrvatska nosi oznaku 170, a radi se o modelu „B“, dvosjedu

 

Prvi višenamjenski borbeni avion Rafal operativnog standarda F3-R biće danas predat Hrvatskoj na ceremoniji koja se održava u Francuskoj.

Ovo je prvi od dvanaest aviona Rafal, dvomotornog višenamjenskog borbenog aviona generacije 4,5 francuskog proizvođača „Dassault Aviation“ , koje Republika Hrvatska nabavlja od Republike Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nakon zvanične ceremonije prijema aviona Rafal u Francuskoj, u bazi francuskog ratnog vazduhoplovstva „Mont de Marsan“, hrvatski piloti će odletjeti u Centar za obuku Bordo, gdje će biti sprovedena dalja obuka za zaposlene u vazduhoplovnoj tehničkoj službi i pilote Hrvatskog ratnog vazduhoplovstvo.

Prvi hrvatski Rafal nosi oznaku 170

Prvi hrvatski Rafal nosi oznaku 170, radi se o modelu „B“, dvosjedu, ali ne onom koji je snimljen prije nekoliko nedjelja, prvom o kome se pisalo sa oznakama HRZ (tada je bio vidljiv broj 171). Ovoga puta, rondel, okrugli element koji koristi HRZ na krilima i trupu aviona, na avionu 170 je ispravno nacrtan.

Dinamika preuzimanja novih letjelica znači da će do kraja ove godine četiri od njih i zvanično postati vlasništvo Republike Hrvatske. Tokom naredne godine biće prebačeno vlasništvo nad još četiri aviona, a poslednja četiri će početkom 2025. godine biti prebačena u vlasništvo Republike Hrvatske.

Kada je riječ o dolasku aviona u Hrvatsku, proces će se odvijati postepeno. Isporuka svih aviona Rafal i prateće opreme u Republiku Hrvatsku očekuje se 2024. i početkom 2025. godine, s tim da će prvih šest aviona stići u Hrvatsku u maju 2024. Prijem ostalih šest aviona Rafal i njihov let za Hrvatsku planiran je za krajem 2024. godine i dalje po dinamici jednog aviona mjesečno.

Vlada Hrvatske nabaviće dvanaest polovnih francuskih višenamjenskih borbenih aviona tipa Dassault Rafale F3R po cijeni od 999 miliona evra.

 

Ključne karakteristike Rafala

 

Rafal u svom najnovijem operativnom standardu F3-R, za koji se Vlada RH odlučila na tenderu, u potpunosti je kompatibilan sa standardima NATO-a i smatra se najboljim višenamjenskim borbenim avionom na svijetu.

Rafale F3-R je dvomotorni avion generacije 4,5 koji ima sposobnost superkrstarenja brzinom od 1,4 Maha (letenje nadzvučnom brzinom bez upotrebe goriva za naknadno sagorijevanje radi uštede).

Stručnjaci smatraju da je njegova najveća prednost u odnosu na ostale letjelice u konkurenciji sposobnost da istovremeno izvršava širok spektar borbenih zadataka, bez obzira na vremenske uslove i doba dana.

Avioni Rafal imaju revolucionarni integrisani sistem „Spectra“ koji pilotu obezbjeđuje izuzetno visoku svijest o situaciji, uključujući upozorenja na radarsko zračenje, dolazne infracrvene vođene rakete, upotrebu protivmjera i aktivno ometanje neprijateljskih frekvencija.

Prema dostupnim informacijama, „Spectra“ koristi softver za praktično smanjenje radarske refleksije direktnim, ali jedva primjetno, ometanjem radara slanjem lažnih podataka. Stručnjaci procjenjuju da Rafal ima najmanji radarski odraz od svih ranije ponuđenih aviona (američki F-16 Blok 70, švedski JAS 39 Gripen C/D i izraelski F-16 Barak), što ga čini djelimično nevidljivim.

Rafal je sposoban da nosi širok spektar pametnih bombi za dnevne i noćne napade i koristi elektro-optički laserski odredivač cilja za udare Damoklovim laserskim navođenim bombama. Pored toga, Rafal može da nosi integrisanu radarski vođenu raketu „Meteor“, koja se smatra najboljom raketom na tržištu.

Rafala pokreću dva motora tipa „Snecma M88“ koji osiguravaju najveću brzinu od 2.223 kilometara na sat (1,8 Macha na velikim visinama), borbeni dolet od 1.852 kilometara i neborbeni dolet od 3.700 kilometara s priključena tri vanjska spremnika. Brzina penjanja iznosi 304 metara u sekundi, a najveća visina leta je 16,8 kilometara, ističe proizvođač.

Osim naprednog napadno-navigacijskog sistema, radara AESA najnovije generacije uz visoku integraciju senzora i sistema samozaštite, Rafale se može pohvaliti izbacivim sjedištima koji osiguravaju pilotu da iskoči iz aviona dok je na zemlji i ne pokreće se. Također, pilot ima i mogućnost upravljanja putem konfiguracije HOTAS zbog koje ne treba micati ruke s upravljačke palice i ručice gasa.

(IT mixer)