Kompanija Electronic Arts je predstavila “FC 24” sa novim funkcijama kao što su igra na više platformi i HyperMotion V tehnologija

 

Electronic Arts je lansirao svoju prvu fudbalsku igru ​​bez oznake FIFA, nadajući se da će “FC 24” zadržati zamah u svojoj najprodavaniji franšizi.

Tridesetogodišnje partnerstvo između EA i FIFA-e okončano je prošle godine zbog, kako se navodilo u medijima, zahtjeva da proizvođač video-igara udvostruči svoje godišnje uplate od 150 miliona dolara upravljačkom tijelu svjetskog fudbala.

Zbog toga je „FC 24“ ostao bez vidljivosti i marketinške težine u kojoj je FIFA brend uživao. Uspjeh igre je ključan za EA jer neki analitičari procjenjuju da franšiza čini veliki dio prodaje kompanije i njenu tržišnu vrijednost od 32 milijarde dolara.

„Kraj tako dugog partnerstva… stvara neizvjesnu budućnost za izdavača“, rekao je Joost Van Dreunen, predavač na NYU Stern School of Business, u svom biltenu.

„I gejmeri, koji se plaše slabljenja franšize, i investitori, zabrinuti kako će to uticati na EA-ovu sposobnost da generiše prihode, pažljivo prate.“

 

HyperMotion V

 

EA je pokušala da pojača privlačnost “FC 24” novim funkcijama kao što su igra na više platformi i HyperMotion V tehnologija koja koristi podatke iz stvarnog snimka za programiranje kretanja u igri.

To znači uobičajena postepena poboljšanja realizma: mreškanje tkanine, lepršanje kose, odbrana i napadači koji se bore sa više fizičke snage. Volumetrijski podaci analizirani su vještačkom inteligencijom, što znači da će se vaši omiljeni igrači kretati baš kao pravi. (Jedna neobičnost: podrazumjevana kamera kada učitate igru ​​je super-zumirana taktička kamera, koja vam daje dobar pogled na teren, ali ne možete da vidite nijedan od ovih detalja.)

Postoje i modifikacije za Career Mode, uključujući taktičke filozofije za menadžere koje mogu birati koje će se provući kroz njihov klub od terena za trening do skautinga, a za karijere igrača dodavanje agenata koji će vam pomoći da se borite za taj veliki novčani potez. EA je sklopio ugovore o licenciranju sa svim velikim klupskim takmičenjima, uključujući Ligu prvaka, tako da su svi klubovi i igrači i dalje prisutni i ispravni.

Možda je najveća promjena PlayStyles. Pokrenut podacima od fudbalskih statističara Opta, daje igračima jedinstvene sposobnosti koje se poklapaju sa njihovim kolegama iz stvarnog svijeta. Ako ste više obožavatelj Nejmara ili Kristijana Ronalda, ne brinite, uključena je i Saudijska Pro liga.

Standardno izdanje igre košta 69,99 dolara u Sjedinjenim Državama, dok se ultimativno izdanje prodaje za 99,99 dolara.

 

Pad od 5%

 

Analitičari vjeruju da bi podjela FIFA-e trebala otvoriti veći marketinški budžet za „FC 24“, koji je zadržao licence za većinu fudbalskih liga, timova i igrača.

“EA je potrošila manje od 10% na marketing prije nego što je izgubila ime FIFA-e i vjerovatno će to udvostručiti na 16%,” rekao je analitičar Wedbush Securities Michael Pachter.

„Uvjeren sam da prodaja neće patiti… kompanija očekuje mali pad, a priča se oko 5%.“

Pachter je takođe ukazao na snagu u režimu igre Ultimate Team iz franšize, koji godišnje iznosi više od milijardu dolara u prodaji, omogućavajući igračima da kupuju pakete kartica kako bi kreirali svoje virtuelne timove.

Ovo je najbolja fudbalska simulacija igre ikada napravljena, kao i svake godine od kako izlazi. Ali, navijači koji se nadaju revoluciji mogli bi biti razočarani. To je zaista problem sa kojim se EA suočava. Svaka nova igra se upoređuje samo s onom koja joj je neposredno prethodila, i teško je uočiti velike promjene koje se postepeno dešavaju u dužim vremenskim okvirima.

EA je napravio savršenu fudbalsku igru ​​prije deset godina i od tada se radi o postepenom poboljšanju i izvlačenju više novca iz igrača. Najveća dugoročna posljedica podjele mogla bi biti sljedeća: partnerstvo s FIFA-om je dalo EA prepoznatljivost brenda i licence za igrače, ali je takođe ograničilo načine na koje programeri mogu zaraditi novac od igre.

Prema The New York Times-u EA Sports se nada partnerstvu sa više kompanija i brendova (nešto što nije bilo moguće prema ugovoru sa FIFA-om), „stvarajući potencijal za direktnu prodaju timskih dresova i drugih proizvoda potrošačima“.

Trenutno, EA Sports „FC 24“ mnogo liči na FIFA -u — što su dobre i loše strane. On sije sjeme za potencijalne promjene u igranju koje bi na kraju mogle odvesti franšizu u uzbudljive nove smjerove, ali takođe ostavlja otvorena vrata za nove načine izvlačenja prihoda od svoje publike.

(IT mixer)