EA Sports je počeo da promoviše EA Sports FC, nasljednika 30-godišnje franšize koju je objavio pod FIFA licencom

 

EA želi da učini sve da se gubitak FIFA licence ne pretvori u pad interesa za njihovim fudbalskim simulacijama, pa je otkrio prve detalje o svojoj fudbalskoj igri naziva EA Sports FC.

EA Sports i FIFA službeno su okončali svoje 30-godišnje partnerstvo u maju 2022. godine, nakon što dvije strane nisu uspjele da sklope novi ugovor o licenciranju. Time je okončana jedna od najistaknutijih i najuspješnijih saradnji u istoriji video igara. Podjela znači da EA Sports više ne može da koristi ime upravnog tijela fudbala za naziv svoje franšize, koja će od sada biti poznata kao EA Sports FC.

Istina, osim brendiranja Svjetskog prvenstva i naslova igre, FIFA je vjerovatno bila najmanje upečatljivo ime među kolažu ugovora o licenciranju koji čine svjetski bestseler.

Ugovori sa Engleskom Premijer ligom, prvenstvom Južne Amerike Copa Libertadores, italijanskom Serijom A i drugim vrhunskim fudbalskim promocijama širom svijeta, potpuno su nezavisni od FIFA-e i dali su više timova, kompleta i drugog sadržaja igri.

Igra će – zahvaljujući grupnoj licenci sa FIFPRO-om, igračkom reprezentacijom za gotovo sve svjetske fudbalske sportiste – nastaviti da predstavlja više od 19.000 zvijezda iz stvarnog života, objavio je EA. Još 700 timova i 30 liga će biti u igri, zajedno sa više od “300 svjetskih fudbalskih partnera” uključujući ženske profesionalne lige i timove, kao što su američki NWSL i britanska ženska Super liga.

Više o EA Sports FC bitće otkriveno u julu, saopštio je EA Sports. Očekuje se da će EA Sports FC biti lansiran na jesen, kada se FIFA serija tradicionalno pojavi na policama.

 

Novi logo

 

EA Sports FC je predstavio novi logo, vizuelni identitet po prvi put od okončanja 30-godišnjeg ugovora sa FIFA-om

Sa novim imenom dolazi i potpuno novi amblem. Zaista, čitava estetika platforme EA Sports FC inspirisana je trouglovima – oblikom koji je sinonim za fudbalsku taktiku i kulturu.

Trouglasti znak takođe nosi obilježja prošlih EA Sports FIFA igara, bilo da se radi o izometričnim uglovima kamere klasičnih 8-bitnih naslova iz 1990-ih ili simbolu indikatora igrača u tri ugla koji se koristi u cijeloj seriji i poznat milionima obožavatelja širom svijeta.

Novi „FC“ logo bi trebalo da debituje ovog vikenda tokom više od sto fudbalskih utakmica koje će se odigrati u najvećim ligama na svijetu.

Dok se EA Sports koncentriše na rebrendiranje svog krunskog dragulja, smatra se da je FIFA sada zauzeta radom na vlastitoj fudbalskoj igri koja je ranije tvrdila da radi s drugim programerima na proizvodnji rivalskog naslova. Dakle, prošlogodišnja FIFA 23 je posljednji ulazak u panteon koji će ići pod imenom FIFA.

(IT mixer)