Microsoftu i dvjema partnerskim organizacijama sud je odobrio da krenu u istragu infrastrukture koja je povezana sa masovnom zloupotrebom Cobalt Strike-a, legitimnog alata za testiranje koji su hakeri mnogo puta koristili za napade.

Jedinica za digitalne zločine (DCU) Microsofta, zajedno sa neprofitnim Centrom za razmjenu i analizu zdravstvenih informacija (Health-ISAC) i proizvođačem softvera Fortra, objavila je da su „krekovane, zastarele kopije Cobalt Strikea i Microsoftov softver sajber kriminalci koristili za distribuciju zlonamjernog softvera, uključujući ransomware“.

 

Starije verzije programa se masovno koriste za sajber kriminal

 

Cobalt Strike kompanije Fortra je protivnički simulator i softver za testiranje penetracije koji se koristi za otkrivanje ranjivosti i planiranje odgovora, ali starije verzije programa su široko korišćene od strane sajber kriminalaca.

31. marta, američki Okružni sud za istočni okrug Njujorka izdao je nalog kojim dozvoljava ovim entitetima da krenu za „zlonamernom infrastrukturom“ koja se koristi u napadima, kao što su serveri za komandu i kontrolu.

Microsoft je objasnio da im sudski nalog omogućava da obavijeste „relevantne internet provajdere i CERT timove“ i da uz njihovu pomoć „prekinu vezu između kriminalnih operatera i zaraženih računara žrtava“. Kompanija je dodala da inicijativa uključuje tužbe za autorska prava za korišćenje softvera koji je „promenjen i zloupotrijebljen da bi se nanijela šteta“.

Koristeći „detekciju, analizu, telemetriju i reverzni inženjering“, Microsoft i partneri su pratili infrastrukturu širom svijeta, uključujući Kinu, SAD i Rusiju, kao i grupe (koje finansiraju države) u Rusiji, Kini, Vijetnamu i Iranu koje koriste krekovane kopije Cobalt Strikea.

 

Cobalt Strike korišten u više od 68 ransomware napada na zdravstveni sektor

 

Prema saopštenju, softver je korišćen u više od 68 ransomware napada na zdravstveni sektor u više od 19 zemalja. Krekovanu verziju softvera takođe je koristila ransomware grupa Conti za napad na vladu Kostarike.

Microsoft i njegovi partneri sarađuju sa Odeljenjem za sajber kriminal FBI, američkom Nacionalnom radnom grupom za sajber istrage (NCIJTF) i Evropskim centrom za sajber kriminal (EC3).

Bob Erdman, pomoćnik potpredsjednika za razvoj u Fortri, rekao je da kompanija pokušava da uspori sajber kriminalce koji zloupotrebljavaju njene proizvode već neko vrijeme.

„Fortra troši značajne resurse na istraživače, infrastrukturu i pravne procese za borbu protiv ovih prijetnji, kao i da poboljša proizvod u svakoj verziji kako bi zlonamernim akterima otežala zloupotrebu“, rekao je on.

(b92)