Glasine su bile tačne: Valve je danas zvanično lansirao Counter Strike 2, sa vrlo malo ranije najave. Objava bez najave je za Valve već klasika, lansiranje nastavka jedne od najuspješnijih igara ikada u osnovi niotkuda sigurno ispunjava to naslijeđe.

Kao što je potvrdio Valve u videu ispod, besplatni nastavak Counter-Strikea sada je dostupan na Steamu. Trenutno nema riječi o izdanju na drugim platformama.

CS2 radi na Source 2 endžinu i ima poboljšane vizuale i alate za radionice, revidirane mape, novi sistem ocjenjivanja, dinamičke dimne granate i još mnogo toga. Zamjenjuje svog prethodnika, Counter-Strike: Global Offensive.

Counter Strike 2 je prvi put najavljen još u martu kao besplatno ažuriranje za Counter-Strike: Global Offensive, sa svim zarađenim predmetima u CS:GO-u koji se prenose u novu igru. Ograničeni test je ponuđen trenutnim CS:GO igračima, a pozivnice za testiranje su poslane korisnicima na osnovu parametara kao što su vrijeme igranja i status Steam naloga.

Prva najava je također došla s tri odvojena videa s detaljima velikih nadogradnji igre, a koji su bili sljedeći:

  • Leveling Up The World, koji se fokusirao na nadogradnje mapa
  • Moving Beyond Tick Rate, koji detaljno opisuje novu mehaniku kretanja i pucanja
  • Responsive Smokes, koji je razmatrao nove „dinamičke volumetrijske“ dimne bombe

Najnovije ažuriranje za ograničeni test Counter-Strike 2 objavljeno je na službenoj web stranici igre 31. avgusta. Objava je otkrila da će nova mapa, Inferno, doći u sljedećem ažuriranju, kao i novi CS Rating sistem rangiranja.

Zato ako već imate CS:GO pustite Steam da ga ažurira, ako ne, preuzmite CS2 besplatno.