Meta Connect 2023 svjedočio je velikom otkrivanju dugo očekivanog Meta Quest 3, vrhunskog headseta za virtuelnu i mješovitu stvarnost kompanije Meta, matične kompanije Facebooka. Predviđen da se pojavi na tržištu kasnije ove godine, ovaj inovativni uređaj dolazi prepun niza impresivnih nadogradnji, sa poboljšanom rezolucijom, poboljšanim performansama, revolucionarnom Meta Reality tehnologijom i elegantnijim, udobnijim dizajnom.

Prednarudžbe za Meta Quest 3 su zvanično otvorene. Predviđeno je da headset bude predstavljen u nadolazećoj jesenskoj sezoni u svim zemljama u kojima je Meta Quest trenutno dostupan, počevši od osnovne cijene od 499,99 USD za verziju od 128 GB. Za one koji traže više prostora za skladištenje, u ponudi je i varijanta od 512 GB po cijeni od 649,99 USD. Hvaljen je kao bežična moćan uređaj, koji nudi sve-u-jednom rješenje za izuzetno vizualno iskustvo zahvaljujući displeju visoke rezolucije i najmodernijoj „palačinka“ optici.

Meta Quest 3 VR headset

Jedna od njegovih istaknutih karakteristika je uključivanje nove generacije Snapdragon čipseta, razvijenog u saradnji sa Qualcomm Technologies. Ovaj čipset pruža više nego dvostruko bolje grafičke performanse u poređenju sa svojim prethodnikom, Questom 2, što rezultira uglađenijim igranjem i oštrijim vizualima u impresivnim iskustvima igranja.

 

Meta Reality tehnologija izdvaja Meta Quest 3 od konkurencije

 

Ono što istinski izdvaja Quest 3 je njegova Meta Reality tehnologija, koja nadilazi granice trenutne mešovite stvarnosti. Ova inovacija neprimjetno spaja fizički i virtuelni svijet, omogućavajući korisnicima interakciju s oba područja istovremeno kroz inteligentno prepoznavanje objekata i prostornu svijest. Ovo otvara neograničene mogućnosti za istraživanje i angažman.

Pored svog tehnološkog napretka, Quest 3 je prošao kroz redizajn kako bi poboljšao udobnost i kontrolu. Ima 40% tanji optički profil u odnosu na Quest 2 i ima redizajnirane Touch Plus kontrolere za ergonomskije i impresivnije iskustvo. Uređaj takođe u startu podržava praćenje ruku, omogućavajući korisnicima da komuniciraju sa virtuelnim objektima koristeći samo svoje ruke.

 

Preko 500 VR igara, aplikacija i iskustava

 

Sa preko 500 VR igara, aplikacija i iskustava u svom arsenalu, Meta Quest 3 održava kompatibilnost sa opsežnim Quest 2 katalogom. Ovo osigurava široku lepezu impresivnog sadržaja već od prvog dana.

Za one koji su zainteresovani za prethodne Meta VR slušalice, Quest 2, vredi napomenuti da je snižena cena, koja sada počinje od 299,99 dolara, što ih čini još dostupnijim široj publici. Štaviše, nadolazeće ažuriranje softvera i za Quest 2 i za Quest Pro je na horizontu, obećavajući značajna poboljšanja performansi, uključujući poboljšane CPU i GPU mogućnosti, glađu igru i bolji korisnički interfejs.

(IT mixer)