Suhoj Su-75 je jednomotorni nevidljivi borbeni avion koji razvija Suhoj za izvoz i za ruske Vazdušne svemirske snage

 

Suhoj Su-75 Šah-mat je laki, višenamjenski, ultra manevarski lovac pete generacije za koji se tvrdi da ima vještačku inteligenciju. Projektna kancelarija Suhoj ovaj avion označava i kao T-75 sa oznakom registracije RF-0075.

Rano je govoriti o takvim integracijama, uglavnom zato što se ne zna kada će Su-75 poletjeti. U stvari, ne zna se da li će uopšte poletjeti.

Trenutno, rat u Ukrajini otvara široka vrata Su-57 Felon da pokaže svoje sposobnosti. Ako uspije, sasvim je logično da bi Rusija posle rata uložila radnu snagu i resurse u serijsku proizvodnju i nadogradnju Su-57. Da, realnost da će Su-75 ostati još jedan napušteni ruski projekat je veoma moguća.

Prvi probni let je bio predviđen za 2023. godinu, a isporuke serijskih aviona su predviđene za period 2026—2027.

 

Osnovne karakteristike

 

Su-75 ima ulaz bez divertera, rep u obliku slova V i unutarnje otvore za oružje, sve karakteristike namijenjene smanjenju radarske vidljivosti. Područje krila se čini velikim, što implicira da je Suhoj projektovao da avion da leti i učestvuje u borbi na velikim visinama, 40 000 stopa ili više.

Prema riječima dizajnera aviona, avion je projektovan za let do 3000 km, nosivosti do 7400 kg i dostiže brzine do 1,8-2 maha. Lovac bi trebalo da ima unutrašnji prostor za oružje s pet projektila i automatskim topom. Izvršni direktor Rosteka u intervjuu je izjavio da će Su-75 nositi više od 7 tona naoružanja vazduh-vazduh i vazduh-zemlja i da će moći gađati nekoliko ciljeva odjednom.

Planirano je da će pogonska jedinica biti motor NPO Saturn izdeliye 30 turbofan s naknadnim izgaranjem. Izdeliye 30 je dizajniran da bude 30% manje specifične težine od svog prethodnika AL-41F1, i do 18% efikasniji, s procijenjenim potiskom od 107,9 kN sa suvim gorivom i 171,7 kN u naknadnom izgaranju (afterburner).

Elektronska infrastruktura otvorene je arhitekture i koristi „Matryoska“ dijagnostičke sisteme koji su uglavnom ugrađeni. Prema ruskim novinama „Top War“, prototip Su-75 izgrađen je s AESA radarom. Kancelarija za dizajn radara NIIP planira razviti jeftini AESA radar za avion.

 

Su-75 kao krilata raketa

 

Ali kada je prvi put predstavljen prije dve godine na ruskom aeromitingu MAKS, neki posmatrači su primijetili jedan detalj – trup. Trup Su-75 pomalo podsjeća na geometriju hipersonične rakete 3M22 Cirkon.

U Su-75, kao i u Cirkonu, vazdušni kanal prolazi kroz trup do motora postavljenog u repnom dijelu. Međunarodni vazduhoplovni inženjeri, stručnjaci i dizajneri već su dokazali da je takva konstrukcija sposobna da izdrži nevjerovatno velike brzine i kolosalna opterećenja. Takođe je manje sklon pregrijavanju trupa pri ultra-velikim brzinama.

U Rusiji tvrde da je sa ovakvim dizajnom trupa i usisnikom vazduha poput hipersoničnog Cirkona, za postizanje nadzvučne brzine pri lansiranju, potreban 5 puta manji specifični potisak od, na primjer, najbrže supersonične rakete 3M55 Oniks, koja je u službi i tri puta manje nakon savladavanja brzine zvuka. Jednostavno rečeno: Su-75 sa takvim dizajnom trupa može bukvalno da se pretvori u krilatu raketu.

Takođe je vrijedno napomenuti da su usisnik vazduha i rep Su-75 dizajnirani su tako da povećaju prikrivenost trupa u nadzvučnim režimima, što je važno za lovce 5. generacije.

 

Manevarska sposobnost

 

Postavlja se pitanje koliku će G-silu avion izdržati. Već postoje argumenti na ovu temu, što je opet loše kada još nema ni jednog prototipa. Ali, sudeći po karakteristikama i predstavljenom modelu na nekoliko izložbi, stručnjaci žure da povećaju opterećenje.

Uglavnom ruski stručnjaci vole da hvale proizvod koji još nije ni gotov. Prema njihovim riječima, Su-75 je trebalo da podnosi opterećenje ne 8G, već 10G.

Pretpostavlja se da će zahvaljujući motoru nove generacije veličina i težina Su-75, njegova manevarska sposobnost i letne karakteristike biti za red veličine veći od onih kod Su-57. A u manevarsku sposobnost kada je riječ o ruskom lovcu ne bi trebalo da bude sumnje.

 

Rat u Ukrajini zaustavlja Šah-mat?

 

Danas Rusija vodi rat koji ograničava pristup Ruske Federacije zapadnim resursima i komponentama. Da bi implementirali sve ove karakteristike aviona, novu avioniku, radar i vještačku inteligenciju, dizajnerima Šahmata su potrebna integrisana kola, poluprovodnici i čipovi koji više nisu dostupni.

Istovremeno, rat u Ukrajini jede vojni budžet Rusije. Sredstva za nove razvojne projekte su prepolovljeni. Da bi projekat Su-75 postojao, Rusija mora prvo da razvije najmanje tri radna prototipa. Ali to neće biti dovoljno. Rusiji će biti potreban kupac spreman da kupi ovaj lovac.

Rusiji bi bilo prilično teško da ga proda čak i da nije bilo rata u Ukrajini. Nema toliko kupaca, što znači da Rusija ne bi imala mogućnost da popuni proizvodne kapacitete. Ovo bi uticalo na jediničnu cijenu i troškove održavanja jednog lovca.

 

Problem apsolutnog azimuta

 

Na kraju, ali ne i najmanje važno: još uvijek nema informacija o tome da li su ruski inženjeri riješili problem apsolutnog azimuta. Ovo su osetljivi senzori azimuta u avionici lovaca. Čak ni Su-57 nema ove senzore. Poznato je da ih ima samo F-35, jer su SAD prilično ozbiljno napredovale u ovoj oblasti.

Ova tehnologija je napredna avionika i rusko istraživanje i razvoj još nije dostiglo svoj puni potencijal.

(IT mixer)