Pakistan uveo u službu prvu seriju lakih višenamjenskih borbenih aviona JF-17 Blok 3, od ukupno 50 naručenih

 

Početkom marta pojavili su se izvještaji na društvenim mrežama da je 16. eskadrila „Black Panthers“ pakistanskog ratnog vazduhoplovstva (PAF) dobila prvu seriju lakih višenamjenskih borbenih aviona JF-17 Blok 3/JF-17 Thunder Block-3.

Nekoliko dana kasnije, anonimni izvori potvrdili su za „Eurasian Times“ da je desetak mlaznjaka uvedeno u upotrebu tokom tihe ceremonije.

Twitter nalog upoznat sa pakistanskom vojnom i odbrambenom opremom, „Falcon Strike Syndicate“, objavio je fotografiju repa JF-17 Blok 3 sa zamućenim serijskim brojem.

Očekuje se da će novi lovci zamijeniti zastarjele „Chengdu F-7“ i „Dassault Mirage-III“ u pakistanskim zračnim snagama.

Ranije je Militaryi izvijestio da je nova modifikacija jednosjeda „JF-17 Thunder Block 3“ počela da se masovno proizvodi u pakistanskom aeronautičkom kompleksu (ASD) za pakistansko ratno zrakoplovstvo u decembru 2020.

Planirano je da se ovi borbeni avioni grade uglavnom za potrebe odbrane Pakistana u okviru zajedničkog kinesko-pakistanskog programa.

 

JF-17 Thunder Block-3

 

JF-17 Blok 3 avionika uključuje moderne kontrole i displeje u kokpitu.

Fotografija pilota u kokpitu JF-17 Blok 3/JF-17C koji nosi ekran na kacigi (HMD) sličan onima koje piloti J-20 nose na slikama koje su procurile i zvaničnim slikama i video zapisima je prva pokazatelj brze evolucije mlaznjaka.

Slika pilota JF-17C koji nosi ekran na kacigi

HMD prenosi sve vitalne informacije o letu koje se obično prikazuju na ekranima i prikazuju direktno na vizira u kabini.

Ovo smanjuje stres prilikom letenja i omogućava pilotu da se više fokusira na borbenu komponentu misije. To je također jedan od glavnih sistema koje avion mora posjedovati da bi bio uvršten u kategoriju generacije 4++.

Mnogi forumi za diskusiju na društvenim medijima tvrde da je povećana upotreba kompozita od karbonskih vlakana u novijim varijantama, što smanjuje težinu aviona.

Višenamjenski lovac je opremljen motorima RD-93 ruske proizvodnje koje je razvio JSC Klimov. Prošle godine se saznalo o namjerama da se ugradi unapređena verzija motora – RD-93MA sa poboljšanim performansama.

 

Zastrašujući lovac

 

JF-17C ima zapažene unapređene mogućnosti, kao što su sistemi za upozorenje na pristup raketama (MAWS), širokougaoni pametni HUD, više tvrdih tačaka na bradi i integrisani paket za elektronsko ratovanje (EW).

Još jedna fotografija koja je stekla popularnost na internetu smatra se najboljom slikom PAF JF-17C. Fotografiju je tvitovao poznati kineski stručnjak za vojnu avijaciju Andreas Rupprecht.

Global Times je citirao vojnog stručnjaka iz Pekinga u izvještaju iz 2021. godine: “Sa PL-10, JF-17 Blok 3 će dobiti ogromnu sposobnost vazdušne borbe i imati prednost čak i protiv svojih težih protivničkih kolega u protivvazdušnoj obrani.”

Avion je opremljen radarom za kontrolu vatre KLJ-7A sa aktivnim elektronskim skeniranim nizom (AESA). Bilo je prethodnih izvještaja da je JF-17 spreman dobiti dio tehnologije, avionike i elektronike koji se koriste na J-20, ali to je ostalo nepotvrđeno do sada.

Iako je obim tehnologije preklapanja koju bi JF-17C mogao dijeliti sa J-20 nije jasan, izvještaji i fotografije pokazuju da tvrdnje nisu bile potpuno lažne.

Novi mlaznjaci se mogu pohvaliti poboljšanom sposobnošću „visoke vidljivosti izvan promjera“. „Avion može pucati iz bilo koje pozicije, a njegove rakete će prilagoditi potisak, brzinu i putanju kako bi pogodile mete.“

JF-17 Thunder razvija kineska kompanija „Chengdu Aircraft Industry Corporation“ (CAIC) uz učešće „Pakistan Pacific Aeronautical Complex“ (PAC) i trenutno se proizvodi u interesu pakistanskog ratnog vazduhoplovstva.

Stručnjaci za vojnu avijaciju kažu da čak i nakon isporuke, avionu je potrebno vrijeme da se integriše u flotu, jer je potrebno vrijeme za razvoj taktike i operativnih procedura.

(IT mixer)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.