Rimac Technology, proizvođač električnih pogonskih i baterijskih sistema za globalne proizvođače automobila, ušao je u dugoročno partnerstvo sa BMW Group

 

Rimac Technology će razviti i proizvoditi sisteme baterija visokog napona za vozila BMW Group koji će se koristiti u budućim generacijama modela planiranih za drugu polovinu 2020-ih.

Saradnja sa BMW Group predstavlja značajnu prekretnicu za Rimac Technology, jer predstavlja najveći i najambiciozniji projekat koji je kompanija do sada imala.

Isporukom velikih količina naprednih baterijskih sistema, kompanija Rimac Technology prelazi u sljedeću fazu – razvoj i proizvodnju tehnologije za projekte u velikim serijama.

carVertical banner - sponsored

Ovaj razvojni korak zahtjeva uspostavljanje složenih i velikih automatizovanih proizvodnih linija za baterije, koje će se nalaziti u novom kampusu Rimac kod Zagreba. Značajan deo kampusa biće posvećen ovom projektu, čime se ističe posvećenost kompanije partnerstvu sa BMW Group, najavio je Rimac.

„Rimac Technology već sarađuje sa mnogim proizvođačima automobila. Ali ovaj sa BMW-om ima poseban značaj – zbog složenosti i naprednosti proizvoda, veličine dogovorenog posla, povjerenja koje nam BMW daje, ali i emotivno za mene lično. Kod mene je sve počelo sa BMW-om iz 1984. godine, koji sam 2008. godine počeo da pretvaram na električni pogon. Tada mi je bio san da radim za BMW. Danas ne samo da radimo sa BMW-om, već zajedno stvaramo budućnost njihovih električnih modela – u Hrvatskoj, gde su se zadnje dve godine razvijali i proizvodili akumulatorski sistemi za buduće BMW modele, a sada je to postalo javno. Veliki deo Kampusa je posebno namijenjen za proizvodnju akumulatora za BMW, koji ga, uz ostale ugovorene poslove, u potpunosti koristi (već nam nedostaje prostora i planiramo novu fabriku). To nije samo najveći posao u našoj istoriji, već i možda najveći ugovor u istoriji zemlje (barem ja nisam uspio da nađem veći). U to vreme, kao dvadesetogodišnjak, nisam mogao da zamislim takav razvoj događaja. Krećemo se u dobrom pravcu, ali i dalje osjećamo da smo tek počeli. Velike stvari tek dolaze“, napisao je Rimac na Facebook-u.

Individualne snage i stručnost ovih kompanija dopunjuju jedna drugu na izuzetno produktivan način.

Strategija elektrifikacije BMW Group usmjerena je na dalju izgradnju svoje vodeće pozicije u premijum sektoru električne mobilnosti. BMW Group u partnerstvo unosi stručna znanja iz oblasti baterija i električnih pogonskih sistema koja je sticala više od 15 godina, navodi se u saopštenju Rimac Group.

Više informacija o vrsti strateškog partnerstva, kao i njegovom obimu i sadržaju, dva partnera će objaviti naknadno, navodi se u saopštenju.