Mate Rimac, osnivač kompanija Rimac Automobili i Project 3 Mobility, najavio je u četvrtak na Facebook-u datum kada će biti predstavljen prototip robotaksija

 

Startap kompanija Mate Rimca, Project P3 Mobilty, nedavno je pokrenula prvu fazu testiranja sistema autonomne vožnje u gradu Zagrebu, a sada je objavljen i datum kada će biti predstavljen prototip robotaksija.

„Bešte, ljudi – ide robotaxi! Otkrijte 26. juna 2024.“, napisao je Rimac uz video koji je objavio na Fejsbuku.

Prve aktivnosti počeće na području Novog Zagreba, a u ovoj fazi biće pokriven cijeli Zagreb. Nakon ove aktivnosti, Project 3 Mobility će pokrenuti još jednu aktivnost u ovoj fazi testiranja tehnologije autonomne vožnje.

carVertical banner - sponsored

Za to će se koristiti drugačija probna vozila od onih koja se koriste za mapiranje i njima će upravljati i vozači, a cilj je demonstracija i testiranje sistema autonomne vožnje na ulicama, saopštila je kompanija.

„U P3 smo potpuno fokusirani na pokretanje usluge urbane mobilnosti koju razvijamo, u Zagrebu kao prvom gradu. Da bismo to postigli, u naredne dvije godine provodićemo različite testove tehnologije i naših budućih usluga na zagrebačkim putevima, uvijek na veoma bezbjedan i kontrolisan način. To je složen i zahtjevan proces koji se sastoji od nekoliko faza. Prikupljanje podataka i mapiranje ulica je samo jedna od njih. Sve ove aktivnosti su zajedničke i neophodne da bi naša usluga gradske mobilnosti bila bezbjedna za budućim korisnicima i svim građanima. „, rekao je ranije Marko Pejković, izvršni direktor Project 3 Mobility.

Iz kompanije su najavili brojna testiranja kroz naredne mjesece, prilikom kojih će se koristiti testna vozila koja neće izgledati kao finalno vozilo koje P3 razvija. Za prikupljanje podataka o saobraćaju, koristiće se standardna vozila koja su opremljena tehnologijom koja će se koristiti za mapiranje puteva. Kako je najavljeno iz kompanije, pored mapiranja, u narednim mjesecima biće sprovedena i druga ispitivanja.