Project 3 Mobility pokreće prvu u nizu faza testiranja sistema autonomne vožnje u Zagrebu

 

Project 3 Mobility (P3) je počeo da prikuplja podatke o saobraćaju u Zagrebu, kako bi mogao da počne sa razvojem sistema autonomne vožnje.

Prilikom prikupljanja podataka koristiće se standardna komercijalna vozila opremljena naprednom tehnologijom potrebnom za mapiranje puteva. Podaci o saobraćaju kao što su širina saobraćajnih traka, trotoaraa, saobraćajnih znakova i drugih oznaka neophodni su za validaciju sistema autonomne vožnje i kalibraciju senzora na saobraćajno okruženje u Zagrebu.

Kako ističu, u narednim mjesecima sprovešće brojne aktivnosti i testne faze budućeg P3 servisa. Kroz ove faze će se koristiti različita testna vozila koja neće izgledati kao konačno vozilo koje razvija Project 3 Mobility. Za prikupljanje podataka će se koristiti vozila opremljena naprednim senzorima i tehnologijom kompanije Mobileye, partnera Project 3 Mobility i globalnog lidera u rješenjima za autonomnu vožnju.

carVertical banner - sponsored

Tokom faze prikupljanja podataka, vozilima će upravljati kvalifikovani test vozači koje je angažovao Project 3 Mobility, pišu 24 sata.

„Naš zadatak je vrlo jasan. Mi upravljamo vozilom za prikupljanje podataka kao i svako drugo vozilo na našim putevima. Sistem se koristi isključivo za prikupljanje podataka“, kaže Dario Šamec, jedan od kvalifikovanih test vozača i inženjera za prikupljanje podataka.

Vozila će saobraćati zagrebačkim ulicama u unaprijed određenim zonama. Prve aktivnosti počeće na području Novog Zagreba. Nakon što vozila pređu prvu definisanu zonu, prelaze u sljedeću, sve dok se putevi u svim definisanim zonama ne obrade. Odabrano područje pokriva cijeli Zagreb – od Podsljemena do Novog Zagreba, od Podsuseda – Vrapča do Dubrave.

Nakon ove aktivnosti, Project 3 Mobility će pokrenuti još jednu aktivnost u ovoj fazi testiranja tehnologije autonomne vožnje. Za to će se koristiti drugačija test vozila od onih za mapiranje i njima će upravljati i vozači, a cilj je da se demonstrira i testira sistem autonomne vožnje na ulicama.

Project 3 Mobility posebno će najaviti tu aktivnost u narednim mjesecima.

 

Project 3 Mobility

 

Projekt 3 Mobility je pionirska hrvatska kompanija koja razvija vlastito autonomno električno vozilo, specijalizovanu infrastrukturu i uslugu mobilnosti. Kompanija je prikupila impresivnu sumu od 100 miliona evra od privatnih investitora, označavajući značajnu prekretnicu na njenom putu ka preoblikovanju budućnosti gradskog saobraćaja.

Kompanija ima za cilj da značajno unaprijedi transport u urbanim sredinama i revolucioniše mobilnost u gradovima. Prvi P3 servis trebao bi biti pokrenut u Zagrebu 2026. godine.

Projekt 3 Mobility razvija potpuno autonomno električno vozilo koje je fundamentalno za implementaciju ovog novog ekosistema urbane mobilnosti. Vozilo će biti izgrađeno na potpuno novoj platformi dizajniranoj oko bezbjednosti i udobnosti, uz puno iskorišćavanje prednosti autonomne vožnje.

Mobileye tehnologija biće integrisana u vozilo P3, koje će koristiti rješenje za autonomnu vožnju Mobileye Drive koje su usvojile i neke od vodećih svjetskih automobilskih kompanija.

(IT mixer)