Očekuje se da će Telegram ostvariti profitabilnost iduće godine sa ciljem da u budućnosti izađe na berzu

 

Aplikacija za razmjenu poruka Telegram, koja je prešla 900 miliona korisnika, zarađuje „stotine miliona dolara“ putem oglasa i pretplata, rekao je Pavel Durov u intervjuu za Financial Times.

Potencijalni investitori ponudili su kompaniji novac u vrijednosti većoj od 30 milijardi dolara, međutim Durov ne želi da prodaje platformu.

„Nadamo se da ćemo postati profitabilni sljedeće, možda već i ove godine“, naveo je osnivač Telegrama u prvom intervjuu od 2017. godine.

Popularnost kompanije sa sedištem u Dubaiju koja ima samo oko 50 stalno zaposlenih je eksplodirala u posljednjih nekoliko godina pošto je platforma Telegram postala ključno sredstvo komunikacije za vlade i zvaničnike širom svijeta, kao i spas za građane u zonama sukoba, navodi FT.

„Ne mislim da treba da kontrolišemo način na koji se ljudi izražavaju, osim ako ne pređu crvene linije. Vjerujem da svaku ideju treba osporiti… U suprotnom, možemo da brzo padnemo u autoritarizam“, zaključio je Durov.

Telegram je pokrenuo premium pretplatu prije dvije godine. Za nekoliko mjeseci prešao je granicu od milion plaćenih korisnika. Kompanija takođe nudi reklamna rješenja „one-to-many“ za kanale i planira da pokrene dijeljenje prihoda od oglasa sa vlasnicima kanala ovog mjeseca.

Durov je za FT rekao da su reklamna rješenja trenutno ograničena na određene zemlje. Kompanija takođe daje nalog agencijama da potroše između 1 i 10 miliona evra. Telegram ove godine želi da proširi ponudu oglasa na globalnom nivou i takođe napravi mjesta za one koji troše male karte.

Ranije ovog mjeseca, kompanija je objavila da lični korisnici mogu pretvoriti svoje naloge u poslovne naloge plaćanjem pretplate.

Durov je u prošlosti rekao da Telegram želi da pokrene AI chatbot za korisničku službu za poslovne korisnike. Kompanija takođe planira da investira u AI kako bi riješila probleme moderiranja koji često muče platformu.