Američke sankcije su privremeno usporile kineskog tehnološkog diva, Huawei-ja, ali najnoviji podaci ukazuju na iznenađujući oporavak. U prvih šest nedjelja 2024. godine, Huawei je zabilježio impresivan rast od 64 posto na tržištu u Kini, prema najnovijem izvještaju Counterpointa, nadmašivši tako iPhone u prodaji na domaćem terenu.

Ključni faktor ovog uspona je bila konstantna potražnja za novom Mate 60 serijom telefona, što je prvo veliko izdanje uređaja nakon što su ga zapadne tehnološke i trgovinske sankcije, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, privremeno usporile. Ovi podaci otkrivaju da je Huawei, s udjelom od 17 posto, pretekao američkog konkurenta Applea, čiji je tržišni udio dramatično pao za 24 posto u istom periodu, sa 16 posto tržišnog udjela.

Huawei je takođe preuzeo drugo mjesto među najjačim brendovima pametnih telefona u Kini, sa prvom pozicijom zauzetom od strane Vivoa, dok su treće mjesto podijelili Apple i Honor, kineska kompanija koja je nekada bila Huawei-jeva podružnica.

Ovi statistički podaci su impresivni s obzirom na to da su sankcije značajno uticale na Huawei, prisiljavajući ga da se povuče s globalnog tržišta i fokusira se samo na domaću distribuciju. Sankcije su rezultirale gubicima tržišnog udjela zbog smanjenja zaliha čipova i opreme za proizvodnju, nametnutih od strane SAD.

Uprkos poteškoćama, Huawei se vratio u vrh s lansiranjem Mate 60 serije telefona, a Mate 60 Pro model koristi napredni Kirin 9000s čip, prvi od uvođenja sankcija. Ovaj čip, i dalje koristeći 7 nm proces, prešao je s TSMC proizvodnje na domaću SMIC fabriku, što predstavlja važan korak unaprijed u proizvodnji čipova za Huawei.

Iako 7 nm proces nije najnapredniji, Kirin 9000s čip pokreće telefone koji su pretekli iPhone u prodaji u Kini. Ovo je posebno značajno s obzirom na to da su zapadne sile pokušavale ograničiti Kinu na čipove od 14 nm, no kineska poluprovodnička industrija sada radi na naprednijim proizvodnim procesima, uključujući i 5 nm proces.

Iako se Kina suočava sa izazovima zbog nedostatka pristupa najsavremenijoj opremi, podrška kineske vlade i trud industrije mogli bi omogućiti napredak, čak i na 5 nm proizvodnim procesima, koristeći starije, ali i dalje funkcionalne, duboko ultraljubičaste (DUV) litografske mašine.

(IT mixer)