Huawei je podigao prašinu u Kini i na globalnom tržištu lansiranjem Huawei Mate 60 serije, a ključni razlog je njegov novi Kirin 9000s čipset, koji je potvrđen kao 7nm od strane poluprovodničke informacione platforme

 

TechInsights je potvrdio da je Huawei napravio napredni čipset Kirin 9000s sa kineskim proizvođačem čipova SMIC, baziran na 7nm procesnoj tehnologiji. TechInsights je takođe istakao da bi lansiranje SMIC-ovog N+2 7nm (sa integrisanom SRAM keš memorijom) i 5G RF front-end čipseta moglo biti veliki proboj za kinesku industriju čipova.

Druga generacija 7nm procesne tehnologije pod nazivom „N+2″ je proces otprilike isti kao TSMC-ov 7nm ili Intelov 10nm. Ali nije napravljen sa EUV, tako da je višestruka ekspozicija morala da se uradi nekoliko puta.

Veličina matrice čipseta je 2 procenta veća od Kirin 9000 (107 kvadratnih milimetara u poređenju sa 105 kvadratnih milimetara). CPU koristi autorizaciju skupa instrukcija Armv8, četiri jezgra visokih performansi zasnovana na vlasničkoj mikroarhitekturi TaiShan (zapravo Kunpeng procesor koji se ranije koristio u serverskim proizvodima) do 2,62 GHz i četiri mala jezgra Arm Cortex-A510 koja štede energiju (naviše do 1530 MHz).

kirin 9000s čipset
kirin 9000s

SoC integriše Huawei-jevu grafičku procesorsku jedinicu (GPU) Maleoon 910 sa taktom do 750 MHz, Da Vinci NPU i Balong mrežni čip za podatke. Ukupne operativne performanse su otprilike slične onima kod Snapdragona 888. Mala jezgra A510 pokazuju nešto bolju energetsku efikasnost u poređenju sa A510 Snapdragon 8 Gen. Takođe, veliko prilagođeno jezgro, iako nije sasvim do Snapdragon 888 X1, pokazuje veću potrošnju energije, nadmašujući ga za više od 1 W.

 

Hyper-threading dizajn

 

Prema poznatom tehničkom entuzijasti pod nadimkom Geekerwan na YouTube kanalu, Kirin 9000s, koji pokreće Huawei Mate 60 Pro, ima hyper-threading dizajn, a njegove riječi potvrđuje bloger Džejms Aslan.

Kao i kod desktop procesora, termin se odnosi na paralelno izvršavanje dve logičke niti u jednom CPU entitetu simulacijom dva logička jezgra unutar procesora u dva fizička čipa, tako da jedan procesor može da postigne paralelno računanje na nivou niti i zatim postigne kompatibilnost sa operativnim sistemima i softverom sa više niti.

Iako je hyper-threading veoma „izbirljiv“ za operativne sisteme i softver, vjerujemo da ne treba sumnjati u mogućnosti kompanije Huawei u sistemu Hongmeng i softverskom ekosistemu.

(IT mixer)