Lenovo je predstavio na IFA 2023 Lenovo Legion Go, prvu kompanijsku Windows prenosivu ručnu konzolu za igre

 

Ručna konzola Lenovo Legion Go je dizajnirana za igrače koji će se zadovoljiti vrhunskim specifikacijama i vizuelnim prikazom na svom prenosivom uređaju.

Pokreću ga AMD Ryzen Z1 Extreme procesori sa AMD RNDA grafikom i Smart Power Management tehnologijom sa Windows 11 operativnim sistemom.

Lenovo Legion Go je najavljen 1. septembra na IFA 2023, a očekuje se da će biti dostupan od 31. oktobra 2023. godine. Cijena ove odlične Lenovo konzole počinje od 799 evra, iako nije sasvim jasno šta će osnovna konfiguracija da uključuje.

 

Lenovo PureSight ekran

 

Lenovo Legion Go isporučuje moćnu kombinaciju grafičkih performansi, koje oživljavaju igre na njegovom ogromnom Lenovo PureSight ekranom.

Ekran trenutno nadmašuje skoro svakog konkurenta u ovom prostoru. To je masivni panel od 8,8 inča u poređenju sa ekranima od 7 inča i na Steam Deck-u i na Asus ROG Ally. Ovo zaista čini uređaj većim i težim, ali iskustvo gledanja je na ovaj način mnogo impresivnije, a pomaže i ako želite da se igrate sa odvojenim kontrolerima i ekranom koji se nalazi dalje od vas.

Ovo je takođe vrlo oštar i živahan ekran, sa Quad HD+ rezolucijom (2560×1600) što ga čini još oštrijim od Asus ROG Ally, koji već ima veću rezoluciju od Steam Deck-a.

Sa sposobnošću do 500 nita osvjetljenosti, ekran je prilagodljiv stilu igre i situaciji, podržavajući rezolucije od 1600p do 800p, kao i stope osvježavanja od 144Hz i 60Hz. Ekran osjetljiv na dodir sa 10 tačaka omogućava prirodnu i intuitivnu kontrolu, bilo da se radi o horizontalnom ili vertikalnom prevlačenju prstom po ekranu ili klikanju.

Lenovo tvrdi da pokriva 97% DCI-P3 raspona boja. To je najbolja pokrivenost boja koju smo vidjeli na jednom od ovih uređaja. Asus ROG Ally hvali 100% sRGB-a, što je često jednako oko 80% DCI-P3.

Sve u svemu, iskustvo gledanja ovde bi trebalo da bude daleko ispred svih glavnih konkurenata, mada to znači da ćete mnogo jače pritiskati CPU i GPU ako želite da ih u potpunosti iskoristite.

 

M.2 2242 SSD

 

Legion Go uključuje do 16 GB LPDDR5X (7500 Mhz) RAM-a sa fleksibilnošću upravljanja napajanjem koja obezbjeđuje optimalne performanse igara i brže vrijeme učitavanja u zavisnosti od scenarija, kao i do 1 TB PCIe Gen 4 SSD i micro-SD slot koji podržava do 2 TB dodatne memorije.

Legion Go koristi nekonvencionalnu veličinu SSD-ova – M.2 2242. To znači da će možda biti teže kasnije pronaći nadogradnje SSD-a ako želite nadograditi skladište jer najbolji SSD-ovi za Steam Deck ovdje neće raditi.

 

Odvojivi kontroleri i režim miša

 

Legion Go daje mogućnost da odvojite kontrolere od konzole. Pritisnite dugme na zadnjoj strani kontrolera i lagano gurnite kontroler prema dole kako biste ga odvojili od glavnog tijela.

Ovo vam omogućava da odaberete kako želite igrati svoje igre. Budući da glavni modul ima postolje, možete ukloniti kontrolere i igrati direktno na ekranu uređaja. To je odlično ako želite da igrate na primjer u avionu. Kontroleri imaju punjive baterije koje se napajaju kada su kontroleri pričvršćeni na konzolu pa nema brige o punjenju.

Legion go odvojivi kontroleri

Desni kontroler posjeduje optički senzor miša na donjoj strani. Ovaj senzor je prilično sličan onome što biste pronašli u mišu, što vam omogućava da ga koristite kao senzor za konkurentnije igranje igara u prvom licu.

Kada omogućite režim miša i stavite kontroler na priloženo postolje, možete ga koristiti kao miš, sa namjenskim tasterima miša sa strane kontrolera za snimanje i druge radnje. Steam Deck je uradio nešto slično sa svojim touchpad-ima. Međutim, ovo je kao da koristite odgovarajući miš, koji je definitivno bolji za većinu ljudi. Naravno, potreban vam je sto da bi ovo bilo održivo.

Desni kontroler takođe ima touchpad, koji možete koristiti za lakše kretanje kroz Windows 11. Na zadnjoj strani kontrolera postoji čak i točkić miša za pomicanje stranica, što iskustvo čini daleko intuitivnijim od pukog korištenja kontrolera u stilu konzole.

Za razliku od Steam Deck-a, ovdje postoji samo jedan touchpad, koji je gurnut niže kako bi se izbjeglo širenje uređaja. Trebali biste ga koristiti samo za navigaciju Windows 11 OS, ne toliko za igranje igara.

 

Super Rapid punjenje baterije

 

Sva ova moć igranja sama po sebi zahtjeva ozbiljnu snagu za pokretanje. Sa kapacitetom baterije od 49,2 Wh, sesije igranja mogu da traju duže bez potrebe za ponovnim punjenjem. Lenovo Legion Go takođe ima podršku za Super Rapid Charge, što omogućava da se baterija napuni do 70% za samo pola sata.

Kada igrate igrice dok je uključen, Lenovo Legion Go uključuje režim zaobilaženja napajanja koji štiti bateriju od daljeg propadanja i takođe eliminiše toplotu koja bi se normalno stvarala tokom punjenja.

Lenovo Legion Coldfront termalna tehnologija je prisutna u Lenovo Legion Go, uključuje ventilator od tečnog kristala sa 79 lopatica koji održava uređaj hladnim na manje od 25 dB buke tokom tihog režima kada je tišina najvažnija, a istovremeno omogućava uređaju da postigne puni TGP od 25 W u prilagođenom režimu kada je svaka unca snage potrebna za pobjedu dok sprečava termalno prigušivanje tokom produženih sesija igara.

 

Sve specifikacije

 

Lenovo Legion Go:

 • CPU: AMD Ryzen Z1 Extreme (8 jezgara, 16 niti, do 5,1 GHz, 16MB L3 keš memorije)
 • GPU: AMD RDNA 3 grafika (do 12 jezgara)
 • RAM: 16GB LPDDR5x 7500MHz
 • Skladištenje: PCIe 4.0 NVMe M.2 2242 SSD
  – 256GB
  – 512GB
  – 1TB
 • Baterija:
  – Glavna jedinica: baterija od 49,2 Whr sa super brzim punjenjem, 65W USB Type-C adapter za napajanje
  – Kontroleri: 900mAh baterija
 • Ekran:
  – 8,8-inčni IPS
  – 16:10 omjer širine i visine,
  – Quad HD+ (2560×1600)
  – brzina osvježavanja 144Hz, 97% DCI-P3
  – 500 nita
  – na dodir
 • Kontroleri: Odvojivi lijevi i desni kontroleri
  Ulazi:
  – Džojstik sa Hall efektom sa RGB u bazi (lijevo/desno)
  – D-Pad (lijevo)
  – ABXY niz dugmadi (desno)
  – Touchpad (desno)
  – L/R dugmad za ramena
  – L/R okidači ramena
  – Dugme za prikaz (lijevo)
  – Dugme menija (lijevo)
  – Legion dugmad (lijevo/desno)
  – 4x stražnja dugmad koja se mogu dodijeliti (2 lijevo/2 desno)
  – Optički senzor miša (desno)
  – Točak miša (desno)
  – Tri dugmeta miša (desno, uključuje jedno stražnje dugme)
 • Audio:
  – 2x 2W zvučnika
  – Dual-array mikrofon
 • Portovi:
  – 2x USB4 (jedan na vrhu, jedan na dnu)
  – 3,5 mm priključak za slušalice
  – čitač microSD kartica
 • Povezivanje:
  – Wi-Fi 6E 2×2
  – Bluetooth 5.2
 • Dimenzije:
  – Osnovni modul: 8,27 x 5,15 x 0,79 inča (210 x 131 x 20 mm)
  – Osnovni modul sa priključenim kontrolerima: 11,8 x 5,15 x 1,61 inča (299 x 131 x 41 mm)
 • Težina:
  – Osnovni modul: 640 g
  – Osnovni modul sa priključenim kontrolerima: 854 g
 • Operativni sistem: Windows 11 Home
 • Boja: Shadow Black
 • Cijena: Počinje od 699 evra

(IT mixer)