Sa lentikularnim sočivom i praćenjem očiju u realnom vremenu, Lenovo ThinkVision 27 je 3D monitor koji ne zahtijeva naočare

 

Druge kompanije već pokreću stereoskopske proizvode, ali Lenovo ThinkVision 27 3D monitor, najavljen na ovogodišnjoj IFA konferenciji, nudi 3D iskustvo bez potrebe za korišćenjem 3D naočara.

Osim hardvera za poslovne korisnike tu je i novo softversko rješenje Lenovo Device Manager. Za rad na daljinu i za podršku naporima za održivost, Lenovo Device Manager je temeljen na rješenju u oblaku i donosi nove karakteristike koje uključuju sveobuhvatno rješenje za upravljanje energijom koje pokreće AI.

Novi monitor, softver i dodaci nisu dizajnirani samo za povećanje sposobnosti današnje udaljene i hibridne radne snage, već i za rješavanje značajnih izazova s kojima se suočavaju kompanije dok digitalizuju operacije u svim odjelima.

 

3D Explorer

 

Tehnologija koja stoji iza 3D monitora kompanije Lenovo i pratećeg softvera, 3D Explorer uključuje 3D plejer i SDK za pravljenje 3D aplikacija. Lenovo cilja monitor i aplikaciju na kreatore sadržaja, kao što su 3D grafički dizajneri i programeri.

U kombinaciji sa svojim softverom 3D Explorer, novi 3D monitor čini sveobuhvatan ekosistem za stvaranje i korišćenje 3D sadržaja. Rješenje nudi jednostavnu platformu za korisnike za pristup svim njihovim 3D aplikacijama, zajedno s mogućnošću optimizovanja rada i udobnosti, uz povećanje kontrole i efikasnosti. Platforma 3D Explorer daje kreatorima korisne alate kao što je 3D player za gledanje videa i datoteka s 3D efektima, podrška za softver za dizajn i produktivnost te SDK za programere za izradu 3D aplikacija.

Lenovo ThinkVision 27 3D monitor
Lenovo ThinkVision 27 3D

Kao i drugi 3D ekrani bez naočara, ThinkVision radi tako što projektuje dvije različite slike u svako vaše oko, što rezultuje 3D efektom gdje, kako biste vjerovali PR slikama, izgleda da slike iskaču sa ekrana. Lenovo kaže da je 3D rezolucija monitora 1920×2160. Lentikularno sočivo na monitoru je promjenljivo, omogućavajući normalno, 2D gledanje pri 3840×2160.

ThinkVision ekran od 27 inča daje korisnicima veću paletu. To takođe znači da monitor može biti običan 2D monitor kada je to potrebno.

PCMag je imao „kratku demonstraciju“ sa Lenovo-ovim nadolazećim monitorom, gledajući model crvenog trkačkog automobila „suspendovan u 3D“, što predstavlja potencijalni slučaj upotrebe za kreatore. Publikacija kaže da je 3D bio impresivan i da bi monitor „bez sumnje bio koristan onima koji provode mnogo vremena u izgradnji 3D objekata u softveru“.

3D iskustvo je takođe ograničeno na jednog po jednog korisnika. Lenovo kaže da se 3D može gledati sa udaljenosti od 23,6 do 39,4 inča.

 

Specifikacije

 

Da biste uživali u het triku monitora, trebaće vam Windows 10 ili noviji PC koji ispunjava određene zahtjeve. Ali za kreatora profesionalnog 3D sadržaja, zahtjevi specifikacija su skromni jer Lenovo tvrdi da monitor smanjuje potrebu za „dodatnom računarskom snagom za 3D prikazivanje“:

  • Intel Core i5-7400 na 3 GHz ili bolje
  • Nvidia GeForce GTX 1050 ili bolja
  • 16 GB DDR5 RAM-a ili bolje.

Kao običan 2D monitor, specifikacije ThinkVision-a su prilično standardne. To je 4K IPS ekran sa brzinom osvježavanja od 60 Hz, 310 nita, omjerom kontrasta 1.000:1 i 99 posto DCI-P3 i Adobe RGB pokrivenošću boja sa Delta E ispod 2.

Poput odgovarajućeg monitora na radnom mjestu, postoji i veliki izbor portova: dva HDMI 2.1, jedan DisplayPort 1.4, četiri USB-A (3.1 Gen 1) porta, jedan USB-C port (3.2 Gen 1) sa snagom do 15 W, RJ45, priključak od 3,5 mm, plus uzvodni USB-C port sa snagom do 100 W.

(IT mixer)