ASUS se zvanično pridružio tržištu ručnih gejming računara sa ROG Ally uređajem. Nakon pomalo sumnjive najave od 1. aprila, ASUS je potvrdio lansiranje ROG Ally, intrigantnog novog ručnog uređaja za igranje.

ROG Ally pokreće Windows 11 i prilagođeni AMD Ryzen čip. Takođe ima mogućnost priključivanja eksternog GPU-a, dajući igračima mogućnost da dodatno poboljšaju svoje iskustvo igranja. Štaviše, ASUS je opremio uređaj sa 7-inčnim ekranom osetljivim na dodir sa omjerom 16:9 i rezolucijom od 1080p, te brzinom osvježavanja od 120Hz kako bi se osigurale glatke performanse. Ekran je također uži, tanji i nešto lakši od Valveovog Steam Decka, koji ima 16:10 panel s rezolucijom od 800p i brzinom osvježavanja od svega 60Hz.

ASUS još nije otkrio detalje o cijeni ili datumu izlaska ove ručne konzole.

ROG Ally se izdvaja od konkurencije na različite načine. Za razliku od Steam Decka, koji je ograničen na pokretanje igara u vašoj Steam biblioteci, ROG Ally teoretski može pokrenuti bilo koju igru koju njegov hardver može podnijeti. Povrh toga, zahvaljujući prisutnosti velikog ASUS-ovog brenda, uređaj će vjerovatno biti šire dostupan od manjih brendova kao što su Ayaneo i GPD.

Međutim, uspjeh ROG Ally će u velikoj mjeri ovisiti o njegovoj cijeni i performansama u odnosu na Steam Deck i druge ručne igračke računare kao što je Ayaneo 2. Ako ROG Ally može ponuditi poboljšano iskustvo igranja, a da pritom ostane na cijeni koja je konkurentan Steam Deck-u i drugim sličnim uređajima, onda bi mogao biti hit među gejmerima.

U svakom slučaju, ASUS je napravio hrabar potez ulaskom na tržište ručnih gejming računara i biće zanimljivo videti kako će ROG Ally napredovati u mjesecima i godinama koje dolaze.

Više detalja o uređaju i rezervacije pogledajte ovdje.