Danas su korisnici Twittera bili iznenađeni kada su pronašli neočekivanu promjenu na logotipu stranice. Umjesto tradicionalne Twitter plave ptice, korisnici su pronašli psa u lijevom uglu svog ekrana – popularni meme „Doge“. Ista slika se koristi i za kriptovalutu „Dogecoin„, koju je nedavno promovirao tehnološki mogul Ilon Mask (Elon Musk).

Naravno, ova nagla promjena u logotipu izazvala je nalet interesa među trgovcima kriptovalutama. Vrijednost Dogecoina je naglo porasla ubrzo nakon promjene, vjerovatno kao odgovor na Maskov najnoviji tvit. Poduzetnica se u objavi osvrnula na staru razmjenu tvitova sa korisnikom društvene mreže. U njihovom razgovoru, korisnik hrabri Maska da kupi Twitter i da zamijeni logotip plave ptice legendarnim Doge memom.

Čini se da Muskove riječi nisu bila prazna obećanja, a to je razlog iznenadne promjene logotipa poznate kompanije. Nejasno je koliko će logo trajati, ali je sigurno izazvao buku među korisnicima. „Rediff“ prenosi da je Twitter logo postao vruća tema diskusije, a mnogi spekulišu šta to znači za budućnost kompanije.

Doge meme ima svoje korijene u viralnoj fotografiji Shiba Inua iz 2013. koja je snimljena u Japanu. Njegova popularnost eksponencijalno je rasla tokom godina, a slika je predstavljena u brojnim memovima koji su se proširili internetom. Ovo malo štene sada je lice kriptovalute i logo velike platforme društvenih medija. To je izvanredna priča, o kojoj će se sigurno pričati godinama koje dolaze.

 

Promocija Dogecoin-a

 

Prisjetimo se, direktna promocija Dogecoin-a od strane Ilona Maska bila je ključni faktor iza izvanrednog uspona meme kovanice početkom 2021.

Na kraju krajeva, izvršni direktor Tesle primijenio je različite taktike za promociju Dogecoin-a, u rasponu od promjene svoje slike na profilu na Twitter-u do one koja prikazao je meme povezan s Doge-om u tvitanju tekstova koji podržavaju Doge, kao što je Teslino prihvaćanje meme coin-a kao važećeg načina plaćanja za robu na svojoj službenoj web stranici.

Ilon Mask je podstrekavao i McDonald’s da počne prihvatati Dogecoin, nudeći podsticaj da konzumiraju „Happy Meal“ na TV-u uživo.

Promovisao je Dogecoin na Twitter-u i na prošlogodišnjem nastupu na „Saturday Night Live“. Nakon ovog poteza, vrijednost Dogecoin-a je porasla za više od 20 odsto, a Mask je objasnio potencijalni razlog za promjenu logotipa snimkom ekrana. „Da li nam je potrebna nova platforma?“, upitao je Mask na Twitter-u krajem marta prošle godine, prema postu koji je podijelio u ponedjeljak uveče. „Samo kupite Twitter i promijenite logo u Doge“, odgovorio mu je tada jedan korisnik, što je očigledno dovoljno zainteresovalo Maska da je zaista i učinio.

 

Sudska tužba za „reketiranje“

 

Inače, Mask je u junu prošle godine bio na meti sudske tužbe koja ga je optužila za „reketiranje” promovisanjem Dogecoin-a.

Prošlog petka, Maskov pravni tim je podnio zahtjev za odbacivanje tužbe, dok su tužioci tražili čak 258 milijardi dolara odštete zbog pojavljivanja na SNL-u gdje je „predstavio lažnog finansijskog stručnjaka koji je Dogecoin nazvao prevarom“. Maskovi advokati su, s druge strane, izneli odbranu, navodeći da tužioci nisu pokazali sve Maskove izjave u kojima se Dogecoin doživljava na pozitivan način.

„Ne postoji ništa protivzakonito u odobravanju legitimne kriptovalute vrijedne oko 10 miliona dolara putem tvitova ili smiješnih fotografija“, rekla je Maskova odbrana. „Sud je trebalo da zaustavi fantazije tužilaštva i odbaci tužbu“, dodaje se.

Pa, trenutne ludorije sigurno bi znatno otežale život Maskovom advokatskom timu. Ali onda, bar Dogecoin investitori uživaju u lijepoj zaradi. Naslućujemo da bi nas moglo čekati još mnogo drame oko ove situacije.

(IT mixer)