Očekuje se da će Android 14 biti objavljen u maju, a Google će vjerovatno imati više detalja o novoj verziji u narednim sedmicama.

Svijet mobilnih telefona se stalno mijenja, a s tim dolaze i ažuriranja i promjene softvera koji ih pokreće. Google je naporno radio na sljedećoj verziji svog popularnog mobilnog operativnog sistema, Android 14, i čini se da je to veliko ažuriranje.

Android je najpopularniji mobilni operativni sistem na svijetu, sa preko dvije milijarde aktivnih korisnika. Stoga ne čudi da Google stalno pomjera granice onoga što se može učiniti s platformom, a Android 14 neće biti izuzetak. Nova verzija bi trebala biti objavljena u maju, a mnoge funkcije i poboljšanja su već otkrivena.

 

Android 14 donosi bolje performanse baterije telefona

 

Glavni fokus Androida 14 su performanse baterije, što je dugotrajno pitanje za mnoge korisnike. Google je implementirao nekoliko promjena koje bi trebale napraviti primjetnu razliku u trajanju baterije, uključujući promjene u načinu na koji sistem kontroliše pozadinske zadatke, preuzimanja i otpremanja. Dodatno, nova verzija će imati opciju koja provjerava koliko je vremena korisnik proveo na uređaju od posljednjeg punjenja baterije.

Android 14 nastoji poboljšati korisničko iskustvo i na većim uređajima. Na primjer, biće više optimizovanih aplikacija koje mogu raditi na standardnim telefonima, preklopnim uređajima i tabletima. Bezbjednost se također poboljšava, jer se starije aplikacije više ne mogu instalirati na uređaje koji koriste Android 14. Biometrijsko otključavanje će također biti dostupno, omogućavajući korisnicima da osiguraju svoj uređaj otiskom prsta ili licem.

Ostale karakteristike uključuju mogućnost prebacivanja na veće fontove do 200% i mogućnost aktiviranja svjetlosne kamere ili ekrana kada stignu nova obavještenja. Korisnici će također imati opciju da blokiraju pristup svim fotografijama i video zapisima ili samo određenim fajlovima.

S obzirom da je zvanično izdanje Androida 14 postavljeno za maj, Google će vjerovatno imati više detalja za podijeliti u narednim sedmicama. Međutim, jasno je da će ova nova verzija Androida biti veliko ažuriranje i ono koje su mnogi korisnici željno iščekivali. Poboljšano trajanje baterije, sigurnost i podrška za veće uređaje samo su neka od poboljšanja koja će Android 14 donijeti, a čini se da će ova nova verzija operativnog sistema biti vrijedna čekanja.

(IT mixer)