Kada je Android 9.0 Pie objavljen 2018. godine, Google je ukazao na to da rad sa telefonom u „tamnijem“ modu produžava trajanje baterije.

Izlaskom Androida 10 u 2019, Google je omogućio „tamnu temu“ (dark mode) i alate programerima da integrišu ovu opciju u svoje aplikacije.

Zašto? Zato što sav bijeli, prazan prostor na displeju vašeg telefona zahtijeva više energije i dodatno troši bateriju. Ukoliko uključite crnu pozadinu, time ćete štedjeti energiju i produžiti trajanje baterije na vašem telefonu.

Takođe, korišćenje crne pozadine ima i potencijalno zdravstvene koristi jer neka istraživanja ukazuju na to da ovaj režim rada omogućava manje naprezanje očiju, posebno kada je u okruženju slabo osvjetljenje.

Zato podsjećamo na ovu opciju sve koji je do sada nisu probali.

Kako da aktivirate crnu pozadinu ekrana?

Postupak se može razlikovati u zavisnosti od uređaja koji koristite.

Ipak riječ je o osnovnim koracima koje treba da uradite, te ne bi trebalo da bude teško:

– Otvorite opciju Podešavanje (Settings) – Odaberite Ekran (Display) – Pronađite opciju Dark theme i pomjerite prekidač na poziciju Uključeno (On).

(N.N. / Cnet)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.