Američko ministarstvo trgovine obavjestilo je kompanije da SMIC-ovi čipovi predstavljaju „neprihvatljiv rizik“ jer su namijenjeni vojnoj upotrebi pa im je zato uvelo sankcije

 

Američko Ministarstvo trgovine uvelo je sankcije najvećem kineskom proizvođaču čipova SMIC-u, objavio je danas „Fajnenšel tajms“

U međuvremenu, iz kineske kompanije saopšteno je da „nema veze sa kineskom vojskom i ne proizvodi za bilo koje vojne krajnje korisnike ili potrebe“.

SMIC već trpi štetu zbog američke zabrane Huawei-ja. Zabrane SAD su dovele do toga da Kioxia Holdings Corp izrazi zabrinutost zbog potencijalne opasnosti koju bi te mjere mogle predstavljati za industriju proizvodnje čipova.

Najpoznatiji kineska livnica poluprovodnika je SMIC, koji za Qualcomm proizvodi Snapdragon čipsete u 14nm performansi. Snapdragon čipsete je ova kineska kompanija čini se usavršila, a prihodi od Qualcomm-a predstavljaju 13% ukupnih prihoda SMIC-a.

Osim Qualcomm-a, i Huawei je jedan od klijenata SMIC-a za starije Kirin procesore. Upravo zbog složenosti 5nm procesa, najnoviji Kirin 1020 (ili 1000 ili 9000) je proizveo TSMC, kojeg je i sam Apple rezervisao za proizvodnju A14 čipseta, dok je Qualcomm za Snapdragon 875 angažovao Samsung.

Kina je posljednih godina uložila mnogo resursa u razvoj domaće industrije poluprovodnika, a trenutno domaća industrija zadovoljava 30% potreba. Cilj je da se taj postotak do 2025. podigne na 70%.

Sam SMIC bilježi rast prihoda i profita posljednih godina i uz finansijsku podršku države usavršava sve softiciranije proizvodne procese. Vjerojatno je pitanje vremena kada će i SMIC postati konkurentan TSMC-u i Samsungu.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.