Saobraćajni znakovi prenose vitalne informacije koje su jednako važne za bezbjednost vozača, ali i pješaka te ostalih učesnika u saobraćaju. Međutim, ponekad nam saobraćajni znakovi promaknu u vožnji. Umor, nepažnja… Razloga koliko hoćete, ali dešava se, a to je, kao što znate, opasno. Nova tehnologija, koju je razvio Hyundai Mobis, ima cilj da postavi znakove tačno ispred vozača kada vozi noću, uz pomoć vlastitih prednjih svjetala automobila, slično head-up ekranu, koji projektuje podatke na vjetrobransko staklo.

Tehnologija koristi prednja svjetla za projektovanje znakova na put ispred vozača. Kako navodi Revija HAK, cilj je smanjiti saobraćajne nesreće noću tako što će vozači biti svesniji saobraćajne signalizacije i uslova u vožnji, nadolazećih pješačkih prelaza ili radova na putu. Prednja svjetla se oslanjaju na projekcijsku tehnologiju koja se obično koriste u DLP projektorima, u obliku digitalnog mikro ogledala ili DMD-a. Izvorno razvijeni od strane Texas Instrumentsa, DMD uređaji imaju hiljade sićušnih ogledala koja služe kao pikseli u projekcijskom ekranu. Kontrolisanjem ogledala, koja reflektuju svjetlost snažnog i gusto zbijenog niza LED dioda , može se projektovati slika ispred vozila, a sistem projekcije je ugrađen u prednje svjetlo vozila.

 

25 hiljada led dioda tanjih od ljudske kose

 

carVertical banner - sponsored

Kako smo već napisali prednja svjetla se sastoje od mnogo malih LED dioda sa kolekcijom sićušnih ogledala. Sistem koristi 25.000 LED dioda, za koje Hyundai Mobis tvrdi da je 250 puta veća količina koja se koristi u konvencionalnim farovima. Svaka je široka 0,04 mm, što je tanje od ljudske kose, dok su ogledala široka samo 0,01 mm. Ovo omogućava fini nivo kontrole u oblikovanju svetlosti koju projektuju mnoge LED diode u određene oblike.

Sistem kamera se koristi za snimanje uličnih znakova i njihovu analizu za prikazivanje na projektoru. Ograničenja brzine, upozorenja o građevinskim znakovima mogu da se snime i prikažu na površini puta ispred vozila da bi se upozorio vozača. GPS podaci se takođe mogu koristiti za izvor podataka o ograničenju brzine i informacija o fiksnim opasnostima, izlazima s autoputa i slično.

Godine 2022., Fordovi inženjeri u Evropi pokazali su prednja svjetla koja projektuju oblik, takođe sugerišući višestruku moguću upotrebu, uključujući upozorenje vozača na opasne uslove na putu, prikazivanje predstojećih skretanja ili pokazivanje staze oko biciklista. Ford je rekao da je prednost ove tehnologije to što je prikazivala informacije u vidokrugu vozača, a ne na ekranu, što zahtijeva od vozača da skrene pogled s ceste. Hyundai Mobis je, međutim, također nagovijestio moguću upotrebu u autonomnim vozilima.

„U eri autonomne vožnje, softverska tehnologija koja može integrirati brojne auto komponente u jedan uređaj bit će važnija nego ikad“, rekao je portparol u izjavi.

Međutim, svaka upotreba u proizvodnim vozilima nije zagarantovana. Hyundai Mobis je pokazao neke zgodne tehnologije tokom godina, uključujući panoramske vazdušne jastuke na krovu i, nedavno, prototip Hyundai Ioniq 5 koji vozi bočno koristeći integrisano upravljanje i hardver motora u točkovima. Ali kompanija ne prati uvijek planove proizvodnje.