Budućnost zove, a opremljena je heads-up displejom (HUD). Tokom predstavljanja BMW-a CE 02, BMW Motorrad je predstavio svoje ConnectedRide pametne naočare za bajkere, predstavljajući nosivo tehnološko čudo koje premošćuje jaz između motocikala i high-tech uređaja.

Ljubitelji motocikala odavno znaju za uzbuđenje otvorenog puta, ali BMW ConnectedRide pametne naočale obećavaju da će to iskustvo pojačati. Ove inovativne specifikacije preuzimaju poznatu HUD tehnologiju iz naših automobila i dovode je pravo u vidno polje vozača. Uz ažuriranja podataka u stvarnom vremenu kao što su brzina, navigacija i informacije o opremi, vozači mogu zadržati svoje oči usredotočene ispred sebe, čineći putovanje bezbjednijim i impresivnijim.

BMW ConnectedRide pametne naočare za bajkere

 

Kako ConnectedRide pametne bajkerske naočare rade?

 

Možda se pitate kako se ova magija dešava. ConnectedRide pametne naočale rade ruku pod ruku s vašim pametnim telefonom putem Bluetooth veze i namjenske aplikacije. Vozači mogu prilagoditi svoje projekcije i upravljati postavkama kako prije vožnje tako i tokom vožnje kroz višestruki kontroler na upravljaču motocikla. Ako to nije crtica tehnološkog čarobnjaštva, onda šta je?

Ove pametne naočare imaju i udobnost na umu. BMW je promišljeno prilagodio dizajn kako bi zadovoljio jedinstvene potrebe bajkera. Pametne naočare nude dobro prianjanje uz više vrsta kaciga i oblika lica, osiguravajući udobnost čak i na dugim putovanjima. Osim toga, robusna litijum-jonska baterija omogućava do deset sati rada do narednog punjenja.

BMW ConnectedRide pametne naočare za motocikliste

UVA/UVB zaštita prisutna. Nosite dioptriju? Ni to nije problem!

 

Sada, BMW nije samo zbog praktičnosti – oni su takođe uneli dašak stila. Paket pametnih naočara ConnectedRide uključuje dva seta sertifikovanih UVA/UVB sočiva. Ovisno o vašim potrebama i saradnji sunca, možete se prebacivati između 85% prozirnog seta i zatamnjenog para, što u suštini čini ove pametne naočale i elegantnim parom sunčanih naočala.

Ako nosite dioptrijske naočare, možda mislite: „Da li su ova tehnološka čuda za mene zabranjena?“ Ne brinite! BMW nudi RX adapter za prilagođavanje većini propisa, što znači da nećete ostati žmirkati u retrovizoru.

BMW ConnectedRide pametne naočare za bajkere

Pametne naočale ConnectedRide debitovale su tokom BMW Motorrad Days-a u Berlinu 7. jula 2023. Ove tehnološki poboljšane naočare dolaze u dvije veličine kako bi osigurale savršeno pristajanje, mogu se upariti s BMW Motorrad Connected aplikacijom putem Bluetooth-a i imaju integrirani svjetlosni senzor. Uz sve ove karakteristike, možete očekivati visoku cijenu. Međutim, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 690,00 €, BMW čini budućnost vožnje motociklima dostupnom bez narušavanja novca.

Dakle, dok se granica između naših vozila i nosive tehnologije i dalje zamagljuje, BMW ConnectedRide pametne naočale pružaju primamljiv uvid u ono što bi moglo biti novo doba vožnje motocikla. Iako je ključno da ne budete zahvaćeni euforijom izazvanom tehnologijom, jednako je važno prepoznati potencijal koji ove specifikacije imaju za povećanje sigurnosti i udobnosti za vozače širom svijeta. Možda nije uređaj za teleportaciju, ali u svijetu motocikala, ova inovacija je značajan korak naprijed.

Više detalja možete potražiti putem ovog linka.