Prošlog mjeseca, NASA je dokumentovala jedan neobičan događaj u svemiru – uhvatila je na fotografijama dio misterioznog objekta koji izgleda kao surferska daska, nedaleko od Mjesečeve površine. Snimci koje je napravio NASA-in Lunarni izviđački orbiter (Lunar Reconnaissance Orbiter – LRO) prikazuju tanku, horizontalnu formu koja podsjeća na daske koje koristi Srebrni Surfer, popularni lik iz Marvelovih stripova.

Ipak, ovaj zanimljiv objekt nema veze s komičnim stripovima ili superherojskim filmovima, niti je neidentifikovani leteći objekt (NLO). U pitanju je objekat koji pripada Južnoj Koreji. Snimke su napravljene od strane južnokorejske svemirske sonde Danuri, dok su oba objekta letjela paralelno, ali u suprotnim smjerovima, između 5. i 6. marta, kako je objavila NASA, prema izvještaju „New York Post“.

Danuri, koja orbitira oko Mjeseca od decembra 2022., pojavljuje se izobličeno na fotografiji zbog izrazito velike razlike u brzini između nje i LRO-a, koja iznosi oko 11600 kilometara na sat. To je dovelo do toga da na fotografiji južnokorejska sonda izgleda deset puta veća nego što zaista jest, zbog brzine suprotnog kretanja i kratkog vremena ekspozicije kamere LRO-a.

Danuri predstavlja prvu južnokorejsku misiju do Mjeseca, dok LRO već 15 godina obavlja orbitiranje oko našeg prirodnog satelita.

Ekipa zadužena za upravljanje LRO-om u NASA-inom Goddard Space Flight Centeru u Merilendu uspješno je usmjerila kameru kako bi snimila Danuri, što je zahtijevalo izuzetnu preciznost u vremenu, kako je naglasila svemirska agencija.

U ranijem susretu prošlog proljeća, Danuri je također uspjela da snimi LRO dok je prelazio oko 29 kilometara iznad američke sonde 7. aprila, izvještava „Klik“.