Apple je otkazao sve planove za izdavanje autonomnog, električnog automobila

 

Rad na ‌Apple Car-u‌ se gasi, a mnogi ljudi koji su radili na projektu električnog automobila preseliće se u Apple-ovo odjeljenje vještačke inteligencije da bi radili na generativnoj AI pod vođstvom šefa Džona Gianandrea.

Apple je radio na Apple Car- u više od jedne decenije i uložio je milione dolara u razvoj prije nego što je odlučio da to nije održiv projekat.

Apple je bio zatvoren u vezi sa projektom, a kako su godine prolazile, pojavili su se znakovi da mbicije oko projekta jenjavaju. Takođe, projekat je naišao na promjenu u menadžmentu kada je 2021. godine izvršni direktor Dag Fild otišao u Ford, a zamjenio ga je Kevin Linč.

carVertical banner - sponsored

Postoji veliki broj hardverskih inženjera i dizajnera automobila koji su bili u timu ‌Apple Car‌ i biće otpuštanja. Neki od zaposlenih će možda moći da pređu u druga odjeljenja u kompaniji.

Ranije ove godine pojavile su se glasine da je projekat ‌Apple Car‌ smanjen, a Apple je odustao od planova za potpuno auto bez vozača sa autonomnim mogućnostima. Apple je pomjerio fokus na električno vozilo sa manje funkcija za samovožnju, a vozilo bi bilo u rangu sa Teslinom tehnologijom. IT mixer je pisao da je Apple namjeravao da pusti električni automobil najkasnije 2026. godine, ali sada su ti planovi potpuno odloženi.

Očekivalo se da će cjena biti oko 100 hiljada dolara, ali zbog ovog preokreta, čini se da ga nećemo vidjeti.

(IT mixer)