Neuralink je javnosti predstavio Nolanda Arbaugha, prvu osobu koja zahvaljujući ugrađenom čipu u mozgu može kontrolisati kursor na računaru svojim mislima, što predstavlja veliki korak napred u tehnologiji moždanih implantata. Arbaugh, koji je ostao kvadriplegičar nakon nesreće pre osam godina, pokazao je kako može upravljati kursorom bez ikakvog fizičkog pokreta, koristeći se samo neuralnim signalima koje detektuje Neuralinkov implant.

Ovaj implant, nazvan N1, sadrži 1024 elektrode raspoređene u 64 niti koje se uvode u mozak korisnika. Dimenzija jednog novčića, ovaj uređaj se hirurški umetne uz pomoć robota i bežično se povezuje s mobilnom aplikacijom, te se napaja preko male baterije koja se puni kroz kožu. Arbaugh ističe kako mu je tehnologija omogućila značajno poboljšanje kvalitete života, uključujući mogućnost čitanja, učenja novih jezika i igranja video igara do osam sati prije nego što je potrebno ponovno napuniti uređaj. Iako video prezentacija pokazuje impresivne rezultate, stručnjaci savetuju oprez i ne preterivanje s očekivanjima dok se ne dobiju detaljniji podaci od Neuralinka koji bi preciznije ocenili važnost ovog dostignuća.

Suočen s konkurencijom iz akademskih krugova i komercijalnog sektora koji takođe istražuju interfejs mozak-računar, Neuralink nije jedini akter na ovom polju. Na primer, Univerzitet u Stanfordu uspeo je da dešifruje moždane signale paralizovane osobe i pretvori ih u tekst prikazan na ekranu računara.

Iako Neuralink demonstrira napredak, put do komercijalne dostupnosti njihove tehnologije još uvek je dug i zahteva temeljna testiranja i odobrenja. Ipak, Ilon Mask najavljuje planove za lansiranje proizvoda pod nazivom Telepatija, koji bi korisnicima omogućio kontrolu različitih uređaja pomoću moždanih implantata.

(IT mixer)